«Ναι» ή «Οχι»: Η Σκωτία καλείται να αποφασίσει σήμερα αν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι. Το αποτέλεσμα που θα κριθεί στις λεπτομέρειες, είναι αμφίρροπο και τα δύο στρατόπεδα στρέφουν το βλέμμα στους αναποφάσιστους.
Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι».
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).
Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 σήμερα, ενώ συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου.
Exit polls δεν θα υπάρξουν
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δεν είναι προγραμματισμένες σφυγμομετρήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων το «όχι» προηγείται οριακά με 51% έναντι 49% του «ναι», ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Το πρωί της Παρασκευής θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το αποτέλεσμα
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο του συνόλου, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεκάθαρο προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας, όπως το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν, ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 7 το πρωί της Παρασκευής.
Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό «την ώρα του πρωινού» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής.
Πυρετός στα εκλογικά επιτελεία
Χθες, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποστηρικτές του «ναι» και του «όχι» έριξαν και τις τελευταίες τους δυνάμεις στη μάχη, στο Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και σε όλες τις κωμοπόλεις και τα νησιά της σκωτικής επικράτειας, την τελευταία ημέρα μίας καμπάνιας που θα καταλήξει σε μία ψηφοφορία που μπορεί να κρίνει το τέλος της 307ετούς Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ευρώπη.
Απέναντι στο τεράστιο αυτό διακύβευμα, τα 5,3 εκατομμύρια των κατοίκων της Σκωτίας κρατούν την αναπνοή τους.
Οι Ενωτικοί συγκεντρώθηκαν τη νύκτα στο Γκρέτνα Γκριν, πόλη στα σύνορα ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία, όπου άναψαν κεριά και ανέμισαν με υπερηφάνεια τη Union Jack. Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, στολισμένη με το «Οχι» των Ενωτικών κυμάτιζε και στη Γλασκώβη στις κερκίδες του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στους Ρέιντζερς και το Ινβερνες.
Ανατολικότερα, στο Μπέρνμαουθ, η γαλανόλευκη σημαία της Σκωτίας καλύπτει προσόψεις σπιτιών με τα πανό να ζητούν ένα «ναι» και την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Το βλέμμα του κόσμου στραμμένο στη Σκωτία - Το tweet του Ομπάμα και η αγωνία Ραχόι
Το βλέμμα του κόσμου είναι σήμερα στραμμένο στη Σκωτία, καθώς το όποιο αποτέλεσμα ενδέχεται να προκαλέσει κυρίως στη γηραιά ήπειρο ένα είδος «δεδικασμένου» για άλλες μεγάλες περιφέρειες που απαιτούν την ανεξαρτησία τους, όπως η Καταλονία από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα πιθανόν να σηματοδοτήσει το τέλος μιας παλιάς ένωσης 307 ετών μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας. Ύστερα από δύο χρόνια έντονης δημόσιας συζήτησης, η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ευρώπη.
Αμεσα ενδιαφερόμενος για το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι,ο οποίος τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις πως οι φιλοδοξίες για ανεξαρτησία της Σκωτίας όπως και της Καταλονίας «τορπιλίζουν» το ευρωπαϊκό πνεύμα.
«Όλος ο κόσμος στην Ευρώπη πιστεύει πως οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά αρνητικές», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι ενώπιον των βουλευτών, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Κυρίως όμως, πρόσθεσε, οι διαδικασίες αυτές «είναι μια τορπίλη που εκτοξεύεται στη ίσαλο γραμμή του ευρωπαϊκού πνεύματος, επειδή η Ευρώπη έγινε για να ολοκληρωθούν τα κράτη και όχι για να κατατεμαχισθούν».
Η Ισπανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον το αυριανό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καθώς σε μία από τις πλουσιότερες περιφέρειές της, την Καταλονία, οι εθνικιστές που βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση. Αντίθετα από τη βρετανική κυβέρνηση, η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται στο δημοψήφισμα αυτό, το οποίο σύμφωνα με την ίδια αντιβαίνει στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει σε μια περιφέρεια να αποφασίζει μόνη της για το μέλλον της. Για να παρακάμψει την απαγόρευση αυτή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπου τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, ετοιμάζεται να ψηφίσει την Παρασκευή ένα νόμο που επιτρέπει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο νόμος αυτός όμως αναμένεται ότι θα κηρυχθεί τελικά παράνομος από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πολλές φορές πως ένα κράτος που θα γεννιόταν με απόσχιση από ένα κράτος μέλος, θα έβγαινε αυτομάτως από την ΕΕ και θα έπρεπε να αρχίσει μια μακρά ενταξιακή διαδικασία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος προωθεί το δημοψήφισμα, η θέση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει σε περίπτωση νίκης του «ναι» στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν τότε να είναι πιο γρήγορες, κάτι από το οποίο θα επωφελούνταν και η Καταλονία.
Χθες, ο Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε αντιθέτως πως η ενταξιακή διαδικασία της Σκωτίας «απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των 28 μελών της ΕΕ». «Μίλησα με εκπροσώπους αυτών των 28 κρατών και υπάρχει λίγος ενθουσιασμός για μια τέτοια διαδικασία», προειδοποίησε. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μικρή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση από μέρους των 28 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αργά την Τετάρτη, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει «ισχυρό και ενωμένο», σε μήνυμά του στο Twitter.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο», δήλωσε σε μήνυμά που έστειλε από το λογαριασμό του στον Λευκό Οίκο, στο τέλος του οποίου υπήρχαν τα αρχικά «bo», ένδειξη ότι πρόκειται για μήνυμα του προέδρου.
Σε αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν λέξη προς λέξη η δήλωση στην οποία είχε προβεί ο αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Όταν ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβε για άλλη μια φορά την ίδια φράση.
Βίντεο από τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του «οχι» στη Γρκέτνα Γκριν: