Ιταλικός Τύπος: Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστική στην κρίση παρά το «γονάτισμα» των μισθών - iefimerida.gr

Ιταλικός Τύπος: Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστική στην κρίση παρά το «γονάτισμα» των μισθών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της, παρά και την τεράστια μείωση των μισθών, εν αντιθέσει με τις Ισπανία και Πορτογαλία, που επλήγησαν κι αυτές από την κρίση, αλλά κατόρθωσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», επισημαίνει το ιταλικό οικονομικό site scenarieconomici.it.

Οπως τονίζει, με την έλευση της κρίσης, «οι χώρες της ευρωζώνης άρχισαν να φέρονται διαφορετικά η μία από την άλλη, γεγονός που οφείλεται στα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας». «Για παράδειγμα», αναφέρει το scenarieconomici.it, «οι εξαγωγές από την Ελλάδα και την Ιταλία μειώθηκαν άμεσα εντός της ζώνης του ευρώ, ενώ με πιο αργούς ρυθμούς στις χώρες εκτός ευρωζώνης. Από την άλλη, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν επηρεάστηκαν στον ίδιο βαθμό εξ αιτίας του γεγονότος ότι και πριν από την κρίση η πλειοψηφία των εξαγωγών κατευθυνόταν σε χώρες εκτός ευρώ».

«Βέβαια», ξεκαθαρίζει η ιταλική ιστοσελίδα, «η ζήτηση από τις χώρες και εκτός ευρωζώνης έχει μειωθεί, συμβάλλοντας έτσι στην επιβράδυνση του ρυθμού εξαγωγών. Αλλά, η ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο (εκτός Ευρώπης) και οι μεταβολές της ονομαστικής σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας έχουν συνεισφέρει κατά πολύ στην απόδοση κερδών από τις εξαγωγές. Αντιθέτως, η αδυναμία στη ζήτηση στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ συνέβαλε κατά πολύ στην επιβράδυνση των εξαγωγών».

Οσο για τον κόσμο εκτός ευρώ, το ιταλικό site, επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης παίζει η εμπορική εξειδίκευση. Σε αυτό το σημείο έρχεται το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης όχι απλώς συνέχισε να έχει θετικό ρυθμό εξαγωγών, αλλά σημείωσαν θεαματική αύξηση, καθώς είδε «εύπορο» έδαφος στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές. «Αυτό συνέβαλε» επεξηγεί το scenarieconomici.it, «στο να γίνει ισχυρότερη η ανάκαμψητ ων (γερμανικών) εξαγωγών, καθώς αποσυνδέθηκαν κατά πολύ από τη ζήτηση στις χώρες εντός της ζώνης του ευρώ».

Επιπλέον, η ιταλική οικονομική ιστοσελίδα επισημαίνει ακόμα μια αιτία για τη διαφορά ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και της Ιταλίας με τις Ισπανια, Πορτογαλία και Γερμανία. Αυτή έγκειται στην προσαρμογή των σχετικών τιμών, αν και το εύρος της είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Για παράδειγμα, «όταν παρατηρείται αποπληθωρισμός μέσω του δείκτη τιμών καταναλωτή, παρατηρείται ταυτόχρονα σχετικά χαμηλή προσαρμογή στις τιμές, με συνέπεια αυτό να έχει μικρό αντίκτυπο στις εξαγωγές των χωρών με μεγάλο έλλειμμα», ενώ «όταν παρατηρείται αποπληθωρισμός μέσω του ΑΕΠ, τότε η προσαρμογή των σχετικών τιμών είναι κατά κανόνα πιο συνεπής και η συμβολή της στις εξαγωγές ήταν μεγάλη για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία». Ωστόσο, επισημαίνει το site, τη μεγαλύτερη θετική επιρροή έχει «η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία» η οποία «αντιστοιχεί σε αύξηση κατά μίας ποσοστιαίας μονάδας των εξαγωγών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιρλανδίας». «Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία η συνεισφορά των παραπάνω μέτρων ήταν πολύ μικρή» τονίζεται.

Ιταλικός Τύπος: Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστική στην κρίση παρά το «γονάτισμα» των μισθών | iefimerida.gr 0

Η ιταλική οικονομική ιστοσελίδα επιλέγει στην ανάλυσή της να βάλει το σκίτο της Ελλαδας ως πεζό που χτυπιέται από το αυτοκίνητο της κρίσης και ισοπεδώνεται από τον οδοστρωτήρα της Μέρκελ

«Στην Ελλάδα», αναφέρεται στο άρθρο, «οι επιδόσεις στις εξαγωγές ήταν σημαντικά ασθενέστερες κατά την κρίση, από ό,τι αναμενόταν ακόμα και στις εκτός ευρώ χώρες, παρά και την προσαρμογή των σχετικών τιμών». Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε παράγοντες που δεν έχουν σχέση μόνο με την τιμή, επισημαίνεται, αλλά συνδυαστικά και στη διαφυγή κεφαλαίων από τη χώρα κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών.

Αντίθετα, στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία το ισοζύγιο των εξαγωγών είναι ανεξήγητα θετικό, γεγονός που σίγουρα οφείλεται και σε παράγοντες που δεν σχετίζονται μόνο με την τιμή,αλλά με τη στήριξη των εξαγωγών, καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ