Για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται σε επενδυτικό επίπεδο στην Ελλάδα, αλλά και για την ανάγκη να διατηρηθούν οι πολιτικές των διαρθρωτικών αλλαγών μίλησε ο πρόεδρος του γερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου, Έρικ Σβάιτζερ.
Σε συνέντευξή του στο Euractiv, επισημαίνει πως: «Παρά το γεγονός ότι συνολικά οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κατάστασης, ωστόσο υπάρχουν πολλά καλά νέα. Αυτή τη στιγμή 160 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δίνοντας δουλειά σε 30.000 εργαζόμενους, ενώ η προβλεπόμενη επένδυση φτάνει για το 2014 τα 520 εκατ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σημειώνει πως οι κύριοι τομείς επένδυσης στην Ελλάδα είναι η ενέργεια, ο τουρισμός και οι αγροτικές καλλιέργειες. «Υπάρχουν δείγματα πολλές δυνατοτήτων για ανάπτυξη στο μέλλον σε αυτούς τους τομείς. Η διαδικασία της αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εν προόδω. Αν και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν προχωράει γοργά».
Ο κ. Σβάιτζερ αναφέρθηκε και στο έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων λέγοντας: «Για την Κίνα η ελληνική αγορά είναι στρατηγικός στόχος. Αυτές οι επενδύσεις δείχνουν πως η Ελλάδα γίνεται ξανά ελκυστικός τόπος. Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως ενδιάμεσο μέρος για την προώθηση των προϊόντων της στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη».
Για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Γερμανία για να ενισχύσει τα κράτη που βρίσκονται σε δυσχέρεια, ο κ. Σβάιτζερ τόνισε: «Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν δείξει μακρόπνοη συμπεριφορά. Οι χώρες που έχουν προβλήματα πρέπει να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα. Η Γερμανία μετέχει ενεργά στα δάνεια μέσω της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε οι ''πρωταθλητές'' των εισαγωγών εντός της Ευρωζώνης. Συνεργασία εντός της ΕΕ σημαίνει όλοι να ακολουθούμε τους κανόνες. Πώς αλλιώς θα δείξουμε στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι τα μέτρα που λαμβάνουν δεν φτιάχτηκαν μόνο γι΄αυτούς;».
Τέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, για να έρθουν επενδύσεις: «Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα θα επανέλθει μόνο μέσω της οικονομικής πολιτικής. Γι' αυτό και η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικές συνθήκες για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Η ανάπτυξη της οικονομίας έρχεται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, επομένως καλό είναι οι πολιτικοί να μην δημιουργούν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να πετύχουν ανάπτυξη με την αύξηση των δαπανών».