Ο διάσημος Σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ κρούει τον κώδωνα: Αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί θα είναι χειρότερα από την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ο διάσημος Σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ κρούει τον κώδωνα: Αν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί θα είναι χειρότερα από την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσω συνέντευξής του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο διάσημος Σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στηριζόμενος σε οικονομικές εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και επισημαίνει πως αν τελικά, στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου επικρατήσει το «ναι», τότε η πατρίδα του θα είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα της κρίσης.

Ο Κερ έγινε ιδιαιτέρως γνωστός στο ευρύ κοινό από τη σειρά ιστορικών θρίλερ της Γερμανίας του '30, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου. Ηρωάς του είναι ο διάσημος Bernie Gunther. Στη σειρά των βιβλίων του εξυμνείται η δημοκρατίακαι κατακεραυνώνεται ο εθνικισμός.

Με αφορμή, λοιπόν, τον Gunther και το επερχόμενο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο δημοσιογράφος της ισπανικής εφημερίδας ρωτά τον Κερ: Με τη σειρά βιβλίων σας για τον ντεντέκτιβ Gunther,προσωπικά βυθίστηκαν στις επιπτώσεις του εθνικισμούς και της πιο ριζοσπαστικής του έκφρασης μέσω του ναζισμού. Κατά πόσο και πού βρίσκονται οι ρίζες (του εθνικισμού) σε ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας;

Ο συγγραφέας είναι απόλυτος: «Κάθε εθνικισμός βασίζεται στον ρατσισμό και το μίσος. Είμαι Σκωτσέζος, γεννήθηκα στη Σκωτία, όπως οι γονείς μου, όπως οι παππούδες μου. Δεν ζω εκεί, δεν έχω σκωτσέζικη προφορά, και για αυτό υπάρχει πολύς κόσμος που νομίζει πως είμαι αναξιόπιστος. Ο λόγος που επιλέξαμε να διεξάγουμε δημοψήφισμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία είναι γιατί συμπίπτει με τη μάχη του 1314. Είναι γελοίο. Η τελευταία φορά που ο σκωτσέζικος στρατός νίκησε τον αγγλικό ήταν πριν από 700 χρόνια. Και γύρω από την ίδια ημερομηνία γυρίστηκε και η ταινία με τον Μελ Γκίμπσον, «Braveheart», η οποία είναι εξ ολοκλήρου μια ιστορικά ανακριβής ταινία. Η επιθυμία του να είμαστε ένα έθνος προέρχεται από εκεί (σ.σ. από τις 18/9/1314). Οι υποστηρικτές του "ναι" έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα με την αλήθεια».

Ο δημοσιογράφος προχωρά την επόμενη ερώτηση ένα βήμα παρακάτω, ρωτώντας τον Κερ για την επόμενη ημέρα: «Ποιο (εκτιμάτε) ότι θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου και πώς θα είναι η επόμενη ημέρα»;

Ο Κερ τονίζει πως αν επικρατήσει το «ναι», «η Σκωτία είναι η μοναδική περίπτωση στον κόσμο που το φτωχό κομμάτι του πληθυσμού θέλει να χωριστεί από το πλούσιο. Αν οδηγηθεί στην ανεξαρτησία, μια από τις επιλογές θα είναι η διατήρησης της λίρας ως το νόμισμά της, και κατά συνέπεια, όλες οι οικονομικές αποφάσεις να λαμβάνονται από την Τράπεζα της Αγγλίας. Είναι σαν να πεις ότι σταματώ να πληρώνω τη συνδρομή στο γυμναστήριο, αλλά χρησιμοποιώ κανονικά τα όργανα. Πιστεύω ότι θα κερδίσει το "όχι", όμως σε κάθε περίπτωση η διαφορά θα είναι μικρή. Φοβάμαι και έχω αμφιβολίες να σκεφτώ την επόμενη ημέρα, γιατί αν το 40% των Σκωτσέζων ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό το 40% θα νιώσει... πως δεν ακούστηκε η φωνή του και θα είναι θυμωμένο, θα νιώθει αδικημένο, γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας των σκωτσέζων: να αγανακτούν, να γίνονται επιθετικοί, να αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν. Δεν είναι ένας λαός που χαρακτηρίζεται κυρίως από τη λογική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κερ συγκρίνει τη Σκωτία με την Καταλονία που επιθυμεί να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία, αναφέροντας: «Αν υπάρχουν πολλοί Καταλανοί που πιστεύουν ότι η Καταλονία και η Ισπανία έχουν συνάψει «έναν γάμο χωρίς αγάπη», η σχέση μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς στο διαζύγιο»

Η Αθήνα είναι ερειπωμένη και βρώμικη. Οι Ελληνες δεν έχουν προοπτική

Στη συνέχεια, με αφορμή μια νέα σειρά μυθιστορημάτων που ετοιμάζει γύρω από το ποδόσφαιρο, ο Κερ χρειάστηκε να επισκεφθεί αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα την οποία συνέδεσε με τη Σκωτία, λέγοντας: «Οποιος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας, θα πρέπει να επισκεφθεί την Αθήνα γιατί δεν λειτουργεί τίποτα. Είναι μια καταστροφή. Είναι ένας τόπος ερειπωμένος και βρόμικος, όπου ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε προοπτικές για το μέλλον. Μια μέρα μετά την ανεξαρτησία, η Σκωτία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση. Χειρότερη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ