Με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι ο στόχος για περισσότερους από 200.000 επισκέπτες έχει σαφώς υπερκεραστεί έπεσε το βράδυ της Κυριακή η αυλαία για την 79η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία», ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Ηelexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν 20% περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι, όταν την Έκθεση είχαν επισκεφθεί 181.000 άτομα.
Τα θετικά στοιχεία που διαφαίνονται για τη φετινή, 79η διοργάνωση σε επίπεδο αριθμού επισκεπτών έρχονται να συμπληρώσουν τα ικανοποιητικά μεγέθη σε ό,τι αφορά και τον αριθμό των εκθετών, οι οποίοι ανήλθαν σε 1.000 (διπλάσιοι σε σύγκριση με το 2012 και σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με πέρσι, με περίπου έναν στους τρεις να συμμετέχει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ).
Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, στη φετινή διοργάνωση καλύφθηκε το σύνολο των χώρων της Έκθεσης -υπαίθριων και στεγασμένων-, ενώ η συμμετοχή δημόσιων οργανισμών ήταν μικρότερη του 5% (αφορούσε, δε, εκείνους που σχετίζονται κυρίως με την τεχνολογία και με ευρωπαϊκά προγράμματα).
«Αυτή η αυξημένη προσέλευση έχει γεμίσει τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης -ιδίως τις μεγάλες μονάδες, η πληρότητα των οποίων αγγίζει το 100% τις ημέρες της ΔΕΘ», υποστήριξε στην εφημερίδα «Μακεδονία» και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, κ. Τάσος Τζήκας, «γεγονός που προϊδεάζει για την εισροή εσόδων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη».
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που επικαλέστηκε ο κ. Τζήκας, από μία και μόνο διοργάνωση της Agrotica είχαν διαχυθεί στη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ -μέγεθος που δίνει μια πρόγευση των εσόδων που θα μπορούσε να απολαύσει η Θεσσαλονίκη από μιαν ευρύτερη τής Agrotica διοργάνωση, όπως η 79η ΔΕΘ.
Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές φέτος ανήλθαν στις 19, με εντυπωσιακότερη εκείνη της Κίνας, η οποία όχι απλώς συμμετείχε με 18 εκθέτες, αλλά έστειλε στη Θεσσαλονίκη και 40μελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες και πολιτικά στελέχη: όπως εξηγούν στελέχη της Έκθεσης, επρόκειτο για επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με ομοειδείς ελληνικές, αλλά και να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, από τις χώρες της Βαλκανικής προήλθε και φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης, κατ' αντιστοιχία με την εικόνα που είχε καταγραφεί πέρσι (το 2013 περίπου το 25% των επισκεπτών προερχόταν από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης και εξ αυτών το 35% ήταν κάτοικοι βαλκανικών χωρών).
Όπως εκτιμάται, η αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών από τα όμορα κράτη οφείλεται κυρίως στην εκστρατεία προβολής που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία δείχνει να αποδίδει καρπούς, υπό τη μορφή ήδη προγραμματισμένων ομαδικών επισκέψεων (πέραν των μεμονωμένων).
Καθημερινή εικόνα αποτέλεσαν καθ' όλη τη διάρκεια της 79ης ΔΕΘ οι ουρές που σχηματίζονταν έξω από το Μουσείο και Εργοστάσιο Σοκολάτας (η λειτουργία του οποίου, σημειωτέον, δεν ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αλλά συνεχίζεται μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2015). Ενδεικτικά, μόνο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 6.000, με τον αριθμό αυτό να εκτιμάται (σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη) ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη και πενταψήφιος αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο της 79ης ΔΕΘ, με τις πύλες της Έκθεσης να παραμένουν ανοιχτές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
«Επειδή η χωρητικότητα του εργοστασίου είναι δεδομένη, φροντίσαμε και οργανώνουμε διάφορα χάπενινγκ με ακροβάτες και ηθοποιούς, ώστε όσοι βρίσκονται στην αναμονή να διασκεδάζουν», σημειώνει ο κ. Ποζρικίδης, για να προσθέσει: «Δημιουργήσαμε κάτι καλό και ποιοτικό -και ο κόσμος το αγκάλιασε».