Μπορεί οι αστικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα, να μην είναι οι ταχύτερες ή οι πιο συνεπείς στα ωράρια τους, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν πολύ περισσότερο, με τη Ρώμη να κρατάει τα σκήπτρα της ταλαιπωρίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εφαρμογής για την ενημέρωση δρομολογίων moovit, που πραγματοποιήθηκε σε 17 μεγάλες πόλεις του κόσμου, οι επιβάτες χρειάζονται από 30 λεπτά μέχρι δύο ώρες για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Οι πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η Ρώμη, η Βαρκελώνη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Αθήνα, το Σαντιάγο, το Μεξικό, το Λος Αντζελες, το Σάο Πάολο, το Μπουένος Αιρες, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ, το Μιλάνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ρώμη, όπου οι επιβάτες περιμένουν καθημερινά σε στάσεις και σταθμούς τουλάχιστον 44 λεπτά κατά μέσο όρο. Ταλαιπωρία υφίστανται και οι επιβάτες στο πολύβουο Λος Αντζελες, όπου οι μετακινήσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από 2 ώρες.
Επίσης στο Ρίο, το Μεξικό, το Μπουένος Αιρες και τη Νέα Υόρκη, το καθημερινό «ταξίδι» των επιβατών διαρκεί κατά μέσο όρο 114 λεπτά.
Στον αντίποδα βρίσκονται η Βαρκελώνη και το Παρίσι, που σύμφωνα με τους επιβάτες τους, διαθέτουν το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα αστικής συγκοινωνίας.
Οσο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του moovit, οι επιβάτες δαπανούν καθημερινά από 30 έως και 120 λεπτά για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.
Οσο για την αναμονή, στην Ελλάδα, το 62% περιμένει περίπου 30 λεπτά σε στάσεις και σταθμούς, το 28% από 31 έως 60 λεπτά και το 10% από 61 λεπτά έως και 2 ώρες.