Μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου: Οι μυστηριώδεις σκάλες πίσω από τις Καρυάτιδες - iefimerida.gr

Μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου: Οι μυστηριώδεις σκάλες πίσω από τις Καρυάτιδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγα μέτρα ίσως χωρίζουν τους αρχαιολόγους από το μεγάλο μυστικό της Αμφίπολης και τη λύση στο μυστήριο του «ποιος είναι ο ένοικος» του τάφου, καθώς, οι συμμετέχοντες στην έρευνα από το πρωί της Παρασκευής συνεχίζουν τις εργασίες για να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.Μετά από την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, που αποτελεί και την πρώτη «εικόνα» από τον επόμενο θάλαμο του τάφου, ενώ, υπάρχουν ενδείξεις πως το τρίτο «δωμάτιο» βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Παρασκευής μπήκαν σε ένα σημείο του θαλάμου ένας αρχαιολόγος και ένας μηχανικός, ενώ το πρώτο μέλημα είναι να γίνει έλεγχος στατικότητας για να συνεχιστούν οι εργασίες.

Το ενδεχόμενο αυτό σημαίνει ότι πίσω από τις Καρυάτιδες, στο σημείο όπου επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή οι έρευνες, υπάρχει κλιμακοστάσιο με σκαλιά που οδηγούν στο ταφικό μνημείο. Οπως αναφέρει το xronometro.com, η ύπαρξη κλιμακοστάσιου καταδεικνύει πως αυτό θα καταλαμβάνει τον επόμενο θάλαμο, ενώ, πιθανότατα είναι γεμάτο με αμμώδη επίχωση. Σκοπός τέτοιας πρακτικής είναι για να δημιουργηθεί μια «αμμώδης στήλη» για να προστατεύσει τον ταφικό θάλαμο από τους επίδοξους τυμβωρύχους.

Κρύβουν κι άλλα μυστικά οι Καρυάτιδες;

Την ίδια στιγμή, οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν, πλέον, αποκαλυφθεί σε όλο τους το μεγαλείο, θα μπορούσαν να κρύβουν ακόμη περισσότερα μυστικά. Οι εντυπωσιακές εικόνες από τις ολόσωμες «προστάτιδες» του νεκρού έχουν προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό, ενώ, το στυλ των αγαλμάτων, μαζί με τον στολισμό τους δείχνουν πως ο «ένοικος» του τάφου είναι πρόσωπο το οποίο τιμήθηκε με κάθε επισημότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το xronometro, η αποκάλυψή τους τις περιέβαλε με νέο μυστήριο, καθώς, η τεχνοτροπία της κατασκευής είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνη των ελληνιστικών χρόνων. Η υψηλή αισθητική, η απουσία ιδιαίτερης κίνησης, αλλά και η αυστηρότητα στην κίνηση, ίσως είναι μια ένδειξη ότι τα αγάλματα προέρχονται από μια παλαιότερη εποχή και από άλλη περιοχή. Δεν αποκλείεται οι Καρυάτιδες να μεταφέρθηκαν στην Αμφίπολη για να κοσμήσουν αυτόν τον εξαιρετικής ομορφιάς γιγαντιαίο τάφο.

Η σφραγισμένη πύλη και ο νεκρικός θάλαμος

Ισως η μοναδική σφραγισμένη πύλη που υπάρχει να είναι αυτή του νεκρικού θαλάμου, καθώς ούτε στην πύλη των Σφιγγών ούτε στην πύλη των Καρυάτιδων, βρέθηκαν θυρόφυλλα, ενώ για την πύλη που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο δεν υπήρξε καμία αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, αλλά είναι πολύ πιθανό ούτε εκεί να υπάρχουν θυρόφυλλα, καθώς η άμμος ήταν αυτή που σφράγιζε τον τάφο και εμπόδιζε κάθε εισβολέα. Η ποσότητα με την οποία έχει σφραγιστεί ο τάφος είναι τεράστια, όπως αναφέρουν ανεπίσημες πηγές του ΥΠΠΟΑ καθημερινά απομακρύνουν τρία τριαξονικά φορτηγά με άμμο. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ήθελε να φτάσει στον νεκρικό θάλαμο, αν δεν διέθετε τα σημερινά μέσα εκσκαφής θα έπρεπε να εργαστεί επί μήνες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τις σημερινές εργασίες

«Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ