Μια νέα διαμάχη για το αν πρέπει να γίνει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας πριν από τον προσεχή Μάρτιο 2015 άναψε στα κόμματα. Τόσο το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησαν να επισπευσθεί η εκλογή. Μάλιστα, ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα διώχνει τους επενδυτές.
Καραμανλής: Να γίνει εντός του Νοεμβρίου η εκλογή
Την επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκρίνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θεωρώντας ότι η διαιώνιση του ζητήματος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης
Κατά πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φέρεται να διατυπώνει σε συνομιλητές του την ανησυχία ότι αυτή ακριβώς η εκκρεμότητα με την εκλογή Προέδρου θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην αναζήτηση λύσης για το χρέος και δεν θα προκρίνει την ταχεία επίλυση του προβλήματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που βρέθηκε σε αντίστοιχο μονοπάτι το καλοκαίρι του 2009 όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα προκαλούσε εκλογές μόνο και μόνο για να... επανεκλέξει στη συνέχεια τον κ. Παπούλια, εκτιμά ότι πρέπει να είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φέρνοντας τη διαδικασία εκλογής Προέδρου πιο σύντομα, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα είναι σαφή τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από την τρόικα και θα υπάρχουν τα πρώτα δείγματα για το ζήτημα του χρέους.
Σε αντίθεση, δε, με την κυβέρνηση του 2009 όταν, εμφανώς τότε, δεν επιτυγχανόταν η πλειοψηφία των 180 (η Ν.Δ. είχε 151 βουλευτές), τώρα με τη ρευστότητα του πολιτικού και κοινοβουλευτικού σκηνικού, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, αρκεί, όπως σημειώνουν συνομιλητές του, «οι βουλευτές να βρεθούν προ των ευθυνών τους». Ο ίδιος μοιάζει, άλλωστε, να πιστεύει -κάτι που φέρεται να είπε και στον κ. Σαμαρά σε κοινωνική εκδήλωση όπου βρέθηκαν προ εβδομάδων- ότι η παράταση των σεναρίων μόνον διαλυτικά λειτουργεί τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις συμμαχίες που μπορεί να οικοδομήσει επί του θέματος.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, το σενάριο δικής του υποψηφιότητας για την Προεδρία, στενοί του συνεργάτες αλλά και όσοι τυγχάνει να τον συναντούν αποκομίζουν την ίδια, ισχυρή εντύπωση, ότι δηλαδή δεν ενδιαφέρεται.
Χρυσοχοΐδης: Στην Ελλάδα δεν έρχεται ούτε ένα ευρώ για επένδυση
«Τη στιγμή που μιλάμε, στην Ελλάδα δεν έρχεται ούτε ένα ευρώ για επένδυση, διότι όλοι ζουν με μια αβεβαιότητα σχετικά με το αύριο, τί θα γίνει στην Ελλάδα. Υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα πολιτικής σταθερότητας. Η γνώμη μου λοιπόν είναι, να λύσουμε άμεσα το ζήτημα του Προέδρου και ν' απαντήσουμε άμεσα στο ερώτημα «εκλογές ή μη εκλογές» δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Βήμα fm.
"Εχουμε το εξής παρανοϊκό φαινόμενο, που ο ένας λέει «εγώ έχω 180 και μπορώ να βγάλω Πρόεδρο» και ο άλλος λέει «εγώ έχω 120 και εν πάση περιπτώσει ό,τι και να κάνεις δεν πρέπει να τον ψηφίσω». Εδώ δε μιλάμε για Πρόεδρο λοιπόν, ουσιαστικά γίνεται ένα διαγκωνισμός, εκλογές ή μη εκλογές σε βάρος της χώρας.
Θέλουμε λοιπόν έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα εκπροσωπεί την εθνική ενότητα, θα εκπροσωπεί τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στη χώρα και θα εκπροσωπεί την Ελλάδα επάξια με πολύ σεβασμό στο εξωτερικό.
Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, νέα πλειοψηφία στη Βουλή και την κοινωνία. Μια πλειοψηφία, που θα εκπροσωπεί μεγάλες αλλαγές, δηλαδή το δίκαιο κράτος, την απόδοση δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου και μια σειρά άλλα θέματα. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα λοιπόν.
Εγώ εύχομαι και θέλω και πιστεύω, ότι αυτό θα συντελέσει και στο να γίνει μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
Όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο να βρούμε έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα εκπροσωπεί με τρόπο υποδειγματικό, θα έλεγα, την εθνική κατ' αρχήν και λαϊκή ενότητα, που είναι αυτή τη στιγμή κουρελιασμένη λόγω της κρίσης. Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο και οι μεγάλες αλλαγές. Το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία να δείξει στους πολίτες, ότι άλλαξε. Διαφορετικά, συνεχίζουμε τις παλιές καλές πρακτικές. Λοιπόν, δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Βορίδης: Στην ώρα της η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής διεφώνησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει στην ώρα της» δήλωσε, ενώ διαφώνησε με την άποψη για επίσπευσή της που διατύπωσαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή.