Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις ανακαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης σε όλο τον πλανήτη. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στη Νορβηγία δημοσιεύονται άρθρα επί άρθρων για τις ανασκαφές, με φωτογραφίες και συγκινητικά ρεπορτάζ.
Η εφημερίδα (στην διαδικτυακή της μορφή) dagbladet.νο έχει τον υπέροχο τίτλο «Ποιον παρακολουθούσε αυτή η γυναίκα για πάνω από 2.300 χρόνια;», κοσμείται από την μια από τις δύο μοναδικής αρχαϊκής ομορφιάς Καρυάτιδα που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης και φιλοξενεί την άποψη ειδικού ο οποίος ισχυρίζεται ότι μόνο σε βασίλισσα μπορεί να ανήκει ο τάφος αφού τον φυλάσσουν Καρυάτιδες.
Τα κυριότερα στοιχεία του άρθρου είναι τα εξής:
Έλληνες αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις εκπληκτικές ανακαλύψεις στην μυστηριώδη κρύπτη.
Στην εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, δυο μαρμάρινα γλυπτά ως γυναικείοι χαρακτήρες ανακαλύφθηκαν σε μια μυστηριώδη κρύπτη.
Κυριακή, περίπου 2300 χρόνια αργότερα, οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν τις πρώτες φωτογραφίες από τις λεγόμενες Καρυάτιδες. Στάθηκαν ανάμεσα σε δύο άλλες μαρμάρινες στήλες που υποστηρίζουν μια δέσμη. Μαρμάρινα γλυπτά έχουν χιτώνες με μακριά μανίκια, σκουλαρίκια και μακριά, πυκνά μαλλιά που καλύπτουν τους ώμους. Έχουν ίχνη από κόκκινο και μπλε χρώμα, και για είκοσι τρεις αιώνες φύλαγαν ένα σφραγισμένο τοίχωμα του θαλάμου ταφής.
Το δεξί χέρι στη δυτικό Καρυάτιδα, και το αριστερό χέρι στην ανατολική Καρυάτιδα είναι τόσο απλωμένα, σαν να εμποδίζουν συμβολικά εκείνους που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να φτάσουν στον τάφο, λέει ένα δελτίο τύπου από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, που αναφέρεται από το Discovery News .
Η κρύπτη αποκαλύπτεται σε αυτό που ήταν κάποτε η σημαντική ελληνική πόλη της Αμφίπολης. Οι περιοχές γύρω από την Αμφίπολη ήταν πλούσιες σε χρυσό, ασήμι και ξύλο, το οποίο έκανε στρατηγικά σημαντική - και ισχυρό - υπό τον τότε αγώνα για την εξουσία και κατακτήσεις.
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ήδη από δύο ακέφαλες και χωρίς φτερά σφίγγες που φύλαγαν την είσοδο του τάφου, και υποπτεύονται ότι ένα σημαντικό πρόσωπο έχει τον τάφο του εδώ. Όμως, η ανακάλυψη της Καρυάτιδας ενισχύει την πεποίθηση ότι ο τάφος έχει μεγαλύτερη σημασία.
Σύμφωνα με τον Andrew Chugg, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο "Η αναζήτηση για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θα μπορούσε να είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπία, θαμμένη πίσω από τον τοίχο που έχει φύλακα την Καρυάτιδα.
"Οι Καρυάτιδες είναι μια καταπληκτική ανακάλυψη. Το γεγονός ότι τώρα έχουμε γυναίκες φύλακες αυξάνει τις πιθανότητες ότι αυτός είναι ο τάφος ανήκει σε μια σημαντική βασίλισσα” είπε ο Chugg.
“H Ολυμπία φαίνεται να είναι τώρα η επικρατέστερη υποψήφια, με την Ρωξάνη δεύτερη. Αλλά το να ειναι και οι δύο θαμμένες εδώ δεν είναι απίθανο” λέει ο Chugg στο Discovery News.
ΜΜΕ στην Νορβηγία για τις Καρυάτιδες: Ποιον παρακολουθούσε αυτή η γυναίκα για πάνω από 2.300 χρόνια;
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο