Από τον 13ο όροφο που βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων, εκεί όπου παίρνουν σάρκα και οστά τα στρατηγικά τουη πλάνα, ο δισεκατομμυριούχος Guo Guangchang κοιτάζει τα κτήρια της Σαγκάης που έχουν μείνει από την αποικιακή εποχή. Η ιστορική παραλιακή λεωφόρτος της Σαγκάης είναι η πρώτη εικόνα της ημέρας του. Όχι, όμως, και η τελευταία. Η ματιά του, μέσα σε ένα 24ωρο, έχει διαβεί όλο τον κόσμο.
Ο Guo είναι πολίτης του κόσμου, διότι το χρήμα του μιλάει όλες τις γλώσσες. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους 50 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην παγκόσμια οικονομία και είναι ο άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε για την ελληνική εταιρεία Folli Follie, ανάμεσα σε τόσες άλλες που έχει στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό του.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα τελευταία έξι χρόνια οικονομικής κρίσης που ταπείνωσαν την Wall Street, αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι κινεζικές εταιρείες βγήκαν μπροστά και μπήκαν στο παιχνίδι των εξαγορών ρίχνοντας στην αγορά 369 δισ. δολάρια. Πολλά από αυτά βγήκαν από την τσέπη του Guo. Στα 47 του, ο γιος ενός εργάτη που σπούδασε φιλοσοφία με υποτροφία της κυβέρνησης, κατάφερε να γίνει ο 10ος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα.
Από το 2010 η εταιρεία του (Fosun Group) έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,7 δισ. δολάρια για εξαγορές στο εξωτερικό. Στο στόχαστρό του έχουν μπει τα πάντα: στούντιο του Χόλιγουντ, εταιρείας μόδας, ένας ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να του φέρει καλό κέρδος.
Ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Σνόου λέει για τον Guo: «Έχει γίνει ο ηγέτης των επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα». Ο Σνόου, από το 2010, είναι ανώτερος σύμβουλος στο δ.σ. της Fosun και βλέπει από μέσα τον τρόπο που ο Guo ανιχνεύει τις παγκόσμιες ευκαιρίες.
Τον Ιανουάριο πλήρωσε 1,4 δισ. Δολάρια για να αποκτήσει την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Caixa Geral de Depositos SA, ενώ απέκτησε και το 10% των Κλαμπ Mediterranee, ενώ φέτος προσπάθησε να αγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας της γαλλικής ιδιοκτήτη θέρετρο. Ο στόχος του είναι να διπλασιάσει την περιουσία του στα επόμενα πέντε χρόνια (περίπου 100 δισ. δολάρια).
Ο Guo, σε αντίθεση με άλλους κινέζους επιχειρηματίες, δεν ενδιαφέρεται για το φυσικό αέριο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο τομέας της κατανάλωσης και της τεχνολογίας. Εξ ου και οι αγορές του εστιάζονται σε αυτούς τους τομείς. Κάπως έτσι προέκυψε και το ενδιαφέρον για την ελληνική Folli Follie.
Το 2011 απέκτησε το 9,5% των μετοχών της εταιρεας από τον επίσης δισεκατομμυριούχο, Δημήτρη Κουτσολιούτσο και ανέπτυξε τα προϊόντα της εταιρείας στην μεγάλη αγορά της Ασίας, ενώ έδωσε ώθηση και στην ελληνική εταιρεία που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη δίνη της ελληνικής κρίσης. Οι μετοχές της Folli Follie ανέβηκαν 10 φορές από τον Μάιο του 2012, για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό του φετινού Ιουνίου.
Ο Guo έχει τρέλα με το εξωτερικό: βλέπει καθημερινά ξένες σειρές, έτσι βελτιώνει τα αγγλικά του, και η φιλοσοφία του είναι πως τα σύνορα υπάρχουν για να καταρρίπτονται μέσω της οικονομίας.