Ανεβαίνει ο πυρετός των συσκέψεων στην Αθήνα όσο πλησιάζει η ώρα μηδέν, δηλαδή η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που δεν θα κρίνει μόνο το κατά πόσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει από την επόμενη χρονιά σε ελαφρύνσεις. Η πρώτη δοκιμασία για τις ελληνικές θέσεις είναι πολύ κοντά, αφού την Παρασκευή ο Γκ. Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Μιλάνο, στο άτυπο EUROGROUP, για τις συζητήσεις που έγιναν στο Παρίσι αλλά και για τα επόμενα βήματα, με δεδομένο ότι στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα ξεκινά η διαβούλευση με την Τρόικα.
Το "κλειδί" των εξελίξεων δεν είναι άλλο από το εάν θα καταφέρει τελικά η Αθήνα να περάσει τη γραμμή της για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων της επόμενης διετίας, αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, το πλεόνασμα για το 2015 θα έχει απόκλιση μισής μονάδας έναντι των προβλέψεων του προγράμματος, ωστόσο εάν χαμηλώσει ο πήχης κάτω από το όριο του 3%, εκτιμάται ότι θα υπάρχει περιθώριο κινήσεων στο πεδίο της φορολογίας.
Από το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση του "ψαλιδίσματος" του ΕΝΦΙΑ το 2015, ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πέρα από τις 72 δόσεις- που μπορούν να φτάνουν στις 100 για ειδικές περιπτώσεις- θα καταστεί δυνατό ένα γενναίο "κούρεμα" σε προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά και μείωση του επιτοκίου των δόσεων, που σήμερα ξεπερνά το 8%.