Σε σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η μείωση της εισφοράς θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και θα είναι της τάξης του 30% ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 20% επιπλέον. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή κατάργηση του μέτρου έως το τέλος του 2016.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απίογευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα
Με το βλέμμα στο Eurogroup εν αναμονή της Τρόικα
Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις και σε άλλους τομείς έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, ενώ, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.
Εκεί δεν αποκλείεται να γίνει αποτίμηση των συζητήσεων του Παρισιού όσο και συζήτηση για την έλευση της Τρόικα σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνονται πλέον στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και προσανατολίζονται στο να ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα κρίνει και τον ρυθμό μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ και ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ. Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών.
Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πέρα από τις 72 δόσεις, που μπορούν να φτάνουν στις 100 για ειδικές περιπτώσεις, θα καταστεί δυνατό ένα γενναίο «κούρεμα» σε προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά και μείωση του επιτοκίου των δόσεων, που σήμερα ξεπερνά το 8%.
Μείωση 20% και στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως κλείδωσε και το ποσοστό της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα, η οποία θα είναι στα όρια του 20%
Το πρωί της Τρίτης η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ, που θα τακτοποιεί όλες (;) τις εκκρεμότητες, θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με στόχο να έχει κλείσει το θέμα μέχρι την Τετάερτη. Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται στην έκπτωση για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία θα είναι στα όρια του 20%.
Η απόφαση ελήφθη σε πολύωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το απόγευμα της Δευτέρας κι αφού συνεκτιμήθηκε το κόστος των υπόλοιπων εκπτώσεων και απαλλαγών, το οποίο σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς είναι στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να επεκτείνει την έκπτωση στα ξενοίκιαστα- στα επίπεδα του 40% ή 50%- την επόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της συνολικής αναθεώρησης του ΕΝΦΙΑ.
Ως προς τη διαδικασία για την εν λόγω έκπτωση, όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και εν συνεχεία διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι όντως είναι μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις και εν συνεχεία να γίνει συμψηφισμός με βάση την προβλεπόμενη έκπτωση.
Οσον αφορά στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο είναι να περάσει όλη η μείωση των 12 λεπτών στον καταναλωτή και να μην «ψαλιδιστεί» στην αλυσίδα διακίνησης. Με δηλώσεις τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν, πάντως, ότι η μείωση στην τελική τιμή θα είναι 7 με 10 λεπτά το λίτρο.