Χοντραίνει το παιχνίδι: Η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας - iefimerida.gr

Χοντραίνει το παιχνίδι: Η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ΕΕ σκληραίνει κι άλλο τη στάση της απέναντι στη Ρωσία και κυρίως προς τις μεγάλες εταιρείες που έχουν δοσοληψίες με την Ευρώπη.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από την ΕΕ πως οι τρεις σημαντικές ενεργειακές εταιρείες Rosneft, Transneft και Gazprom Neft μπαίνουν στον κατάλογο των δημόσιων επιχειρήσεων της Ρωσίας οι οποίες αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Αυτό απλώς σημαίνει πως δεν θα τους επιτρέπεται να αντλούν κεφάλαια ή να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις της ΕΕ δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως την δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη.

Γενικά, οι κυρώσεις της ΕΕ που αφορούν την άντληση κεφαλαίων στα κράτη μέλη της και επιβάλλονται στις ρωσικές επιχειρήσεις θα ισχύσουν για εταιρείες ο κύκλος εργασιών των οποίων υπερβαίνει το 1 τρισ. ρούβλια (26,95 δισ. δολάρια ΗΠΑ, 20,8 δισ. ευρώ) και προκύπτει κατά το 50% ή περισσότερο από την πώληση ή από τη μεταφορά πετρελαίου, είπε ο διπλωμάτης.

Οι κυρώσεις αυτές θα εγκριθούν εκτός εάν κάποια από τις κυβερνήσεις εγείρει ενστάσεις στη συμφωνία. Η συμφωνία για τις κυρώσεις είχε ήδη επιτευχθεί από τους πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της ΕΕ το βράδυ της Παρασκευής.
Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αφού δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ