Το ΚΚΕ έκλεισε μια παλιά πληγή: Η Παπαρήγα πήγε στη Σιβηρία, στη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη [εικόνες] - iefimerida.gr

Το ΚΚΕ έκλεισε μια παλιά πληγή: Η Παπαρήγα πήγε στη Σιβηρία, στη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια παλιά πληγή για το ΚΚΕ έκλεισε στο μακρινό Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του Νίκου Ζαχαριάδη, ενός από τους εμβληματικότερους ηγέτες του κόμματος στην Ελλάδα.

Η παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας προς τον Ζαχαριάδη που έγιναν στο Σουργκούτ, ουσιαστικά εμπεριέχει όλα εκείνα τα σημαινόμενα για το πώς βλέπει πλέον το ΚΚΕ τη δράση και το έργο του Νίκου Ζαχαριάδη. Είχε προηγηθεί, βέβαια, η κομματική και πολιτική αποκατάστασή του τον Αύγουστο του 2011 από το ΚΚΕ.

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΚΚΕ επί μία 25ετία, έβαλε τέλος στη ζωή του, την 1η Αυγούστου του 1973, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, διαμαρτυρόμενος για τον πολιτικό του παραγκωνισμό αλλά και την εξορία που του είχε επιφυλάξει η τότε σοβιετική ηγεσία, ενώ το 1956 κατά τις εργασίες της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ είχε αποκαθηλωθεί από το ανώτατο αξίωμα του κόμματος.

Όπως σημειώνει το Έθνος, στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας, πρώην πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν στη Ρωσία, επιζώντες της Εθνικής Αντίστασης που ταξίδεψαν στο Σουργκούτ, εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου Καστανιώτης, που εκδίδει τα άπαντα του Νίκου Ζαχαριάδη, και ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στην εκδήλωση, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής τιμητικής πλακέτας, στο κτίριο του Δασαρχείου, όπου ήταν διευθυντής ο Νίκος Ζαχαριάδης στο διάστημα 1962-1964. Οι διοργανωτές διαμόρφωσαν τον χώρο -για να λειτουργήσει ως μικρό ιστορικό μουσείο-, μεταξύ άλλων δε αναρτήθηκε και το ιστορικό γράμμα του ηγέτη του ΚΚΕ για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ξεχωριστή εκδήλωση έγινε και στο πρώτο σπίτι όπου έμενε ο Νίκος Ζαχαριάδης, το δεύτερο όπου έμεινε μέχρι να αυτοκτονήσει δεν υπάρχει πια, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό έθιμο έγινε και δεντροφύτευση, συμβολικά δίπλα σε άλλη δενδροφύτευση, η οποία φέρει το όνομα του Βούλγαρου ηγέτη κομμουνιστή Γκεόργκι Δημητρόφ.

Η κομματική και πολιτική αποκατάσταση

Η πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη έγινε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ -τον Ιούλιο του 2011-, η οποία ενέκρινε το κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σημειώνεται ότι στην 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιουνίου 1967) συζητήθηκε το νέο πόρισμα της ΕΚΕ και κατέληξε: «Από την εξέταση της υπόθεσης Ζαχαριάδη δεν βγαίνει ότι ο Ν. Ζαχαριάδης είναι πράκτορας του εχθρού». Κρίνεται ως απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό το πόρισμα, παρότι είχε απαλείψει την κατηγορία του πράκτορα, ωστόσο άφηνε να αιωρείται η υποψία. Ο απαράδεκτος εξορισμός του, καθώς και όλη η εκεί μεταχείριση από την ηγεσία του ΚΚΣΕ, δεν δικαιολογείται εξαιτίας της λαθεμένης ενέργειας του Ζαχαριάδη να απευθυνθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη για να δικαστεί. Το ΚΚΕ επί της ουσίας αποκατέστησε τον Νίκο Ζαχαριάδη εδώ και πολλά χρόνια (μεταφορά και ταφή της σορού του στην Ελλάδα). Η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, τον Ιούλιο του 2011, ακύρωσε όλες τις αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967 και αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ