Αρχαιότητες που είναι κατασκευασμένες από λίθο και έχουν βρεθεί σε παλαιότερες και πιο πρόσφατες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας παρουσιάζονται στη νέα, μόνιμη, υπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Μνήμη και... Λίθοι», που θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.Πρόκειται για μαρμάρινες σαρκοφάγους και ταφικούς βωμούς, για τμήματα ταφικών μνημείων, για αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων και για αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης. Τα περισσότερα μνημεία χρονολογούνται στους αυτοκρατορικούς χρόνους (1ος-3ος αι. μ.Χ.) υπάρχουν, όμως, και αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη που ανήκουν σε μεταγενέστερα κτήρια χριστιανικής λατρείας.
Στην έκθεση αναδεικνύονται αντικείμενα που μπορεί να μην έχουν τη λάμψη του χρυσού, αλλά έχουν πολλαπλές σημασίες για την ιστορία της περιοχής και αποτελούν φορείς μνήμης αθέατων πτυχών της.
Η έκθεση αναπτύσσεται στο δυτικό τμήμα της αυλής του Mουσείου και έχει σχεδιαστεί με ειδική πρόβλεψη για τη διευκόλυνση ατόμων με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα (προσομοίωση ανασκαφής- εργαστήριο λιθοξοϊκής).
Παράλληλα με την προετοιμασία της έκθεσης κατασκευάστηκε ένας νέος, υπόσκαφος αποθηκευτικός χώρος για την ασφαλή αποθήκευση και τη σύγχρονη οργάνωση της Συλλογής των Γλυπτών. Με τον τρόπο αυτόν απελευθερώθηκε η παλαιότερη, υπέργεια αποθήκη Γλυπτών, η οποία θα μετατραπεί σε αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.