Τη στιγμή που οι πόροι και τα κεφάλαια για τον χειρισμό του κύματος των μεταναστών, στην Ελλάδα, ολοένα και κουτσουρεύονται, η νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων, αναφέρει πως η χώρα μας γλιστράει σε μια επικίνδυνη ζώνη λόγω του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Αυτού του είδους οι έκρυθμες καταστάσεις αναμένεται να φέρουν νέο, μεγαλύτερο κύμα μεταναστών το οποίο η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έχει τα μέσα να αναχαιτίσει ή να διαχειριστεί.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το κύμα των μεταναστών έρχεται από τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας και το Ιράκ και αυτή η εξέλιξη αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως μεγάλη πρόκληση.
Αυτό που ζητάει η ελληνική πλευρά είναι μια χείρα... οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, όχι σαν και εκείνη που ζήτησε για να μην χρεοκοπήσει. Η ζώνη κινδύνου στην οποία ενδέχεται να περιέλθει η Ελλάδα, σημειώνει το Reuters έχει να κάνει με το κοινωνικό μείγμα, αυτή τη στιγμή στη χώρα: αυξανόμενη ξενοφοβία, άνοδος της Χρυσής Αυγής, οικονομικές δυσκολίες και ταυτόχρονα μαζική εισροή μεταναστών.
Το Λιμενικό ανακοίνωσε προσφάτως πως από τους 17.000 παράτυπους μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας, οι περισσότεροι ήταν Σύροι, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τριπλασιασμό του αριθμού των μεταναστών το επόμενο διάστημα.
Όπως σημειώνει το Reuters, η ελληνική πλευρά διαμαρτύρεται προς την ΕΕ ότι δεν έχει τύχει της προσοχής και της οικονομικής βοήθειας που έπρεπε, βάσει των δεδομένων συνθηκών. Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ, έτσι να διαχειριστεί την κατάσταση.
Τη στιγμή που η Frontex προσέφερε πέρυσι 2.200.000 ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε να δαπανήσει τριπλάσια ποσά για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Συν τοις άλλοις εγκαλείται συχνά πυκνά από πολλούς οργανισμούς (μεταξύ αυτών και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ) για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.