Οι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονη διατροφή δεν απέχει πολύ από την διατροφή των προγόνων μας στη Λίθινη εποχή. Ταξιδεύοντας από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Αφρική και την Ελλάδα, οι φωτογράφοι του National Geographic κατέγραψαν τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του κόσμου.
Το αφιέρωμα με τίτλο «The Evolution of Diet», από την Αν Γκίμπονς και τον φωτογράφο Μάθιου Πάλεϊ, φιλοξενείται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του National Geographic και παρατηρεί τι φαγητό έτρωγαν οι πρόγονοί μας, τι τρώμε σήμερα και ποιο είναι το μέλλον της παγκόσμιας σίτισης μέχρι το 2050.
Το φωτογραφικό αφιέρωμα επικεντρώνεται σε περιοχές του κόσμου, όπου οι κάτοικοι έχουν μεγάλο προσδόκιμο όριο ζωής και παρουσιάζουν τα λιγότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή (χαμηλή πίεση, λιγότερες πιθανότητες αρτηριοσκλήρωσης, λιγότερα καρδιακά νοσήματα) ταξιδεύοντας από την μακρινή Βολιβία μέχρι την Κρήτη.
Τσιμάνε – Βολιβία
Οι Τσιμάνε της Βολιβίας βρίσκουν το φαγητό τους στο ποτάμι, το δάσος, ή σε χωράφια που καλλιεργούν στις δασικές εκτάσεις. Ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, είναι σε θέση να περπατήσουν μεγάλες εκτάσεις για την τροφή τους, ενώ όταν πιάνουν κάποιο ζώο, το χρησιμοποιούν ολόκληρο, ακόμη και τα πόδια.
Χάτζα – Τανζανία
Είναι ίσως η τελευταία φυλή κυνηγών-συλλεκτών στον κόσμο. Ζουν κυριολεκτικά με ότι βρουν: κυνήγι, μέλι, φυτά, μούρα και φρούτα από τα δέντρα μπαομπάμπ. Οι τελευταίοι Χάτζα ζουν στην Κοιλάδα Γιάεντα, όμως τα τελευταία 50 χρόνια, η γη τους έχει καταληφθεί από κτηνοτρόφους, που διώχνουν το κυνήγι των Χάτζα και από αγρότες που κόβουν τα δάση για να φτιάξουν καλλιέργειες.
Ινουί – Γροιλανδία
Οι Εσκιμώοι επιβίωσαν για γενιές τρώγοντας σχεδόν τίποτα άλλο από κρέας σε ένα τοπίο αφιλόξενο για τα περισσότερα φυτά. Σήμερα οι αγορές προσφέρουν περισσότερη ποικιλία, αλλά η προτίμηση για το κρέας παραμένει.
Μπατζάου – Μαλαισία
Ζουν αποκλειστικά από τα δώρα της θάλασσας και σε καθημερινή βάση κολυμπάνε ή ψαρεύουν για να βρουν την τροφή τους. ΟΙ περισσότεροι ζουν σε ξύλινες καλύβες πάνω από το νερό, ενώ άλλοι δεν έχουν καν σπίτια και μένουν στις βάρκες τους.
Κιργκιζ – Βόρειο Αφγανιστάν
Ζουν σε μεγάλο υψόμετρο στα βουνά Παμίρ του Βόρειου Αφγανιστάν και η επιβίωση τους εξαρτάται από τα ζώα που αρμέγουν, σκοτώνουν ή πουλάνε. Αγαπημένο φαγητό είναι το Κουρούτ, ένα είδος τυριού που γίνεται με βρασμένο γάλα από γιάκ, το οποίο στη συνέχεια αφήνουν να ξεραθεί και το φυλάνε για το χειμώνα.
Κρήτη – Ελλάδα
Οι άνθρωποι της Κρήτης, του μεγαλύτερου από τα ελληνικά νησιά, τρώνε μια πλούσια ποικιλία τροφίμων που προέρχονται από τους ελαιώνες, τα χωράφια τους και την θάλασσα, ζώντας με τη λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή»