Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor από τη Randstad Hellas για το 2ο τρίμηνο του 2014, για την άποψη των Ελλήνων εργαζομένων αναφορικά με την προσωρινή απασχόληση και την ευέλικτη εργασία.
Συγκεκριμένα, η Workmonitor κατέγραψε τον τριμηνιαίο Δείκτη Κινητικότητας, την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων από την εργασία τους και διερεύνησε α) ποιοι είναι για τους Έλληνες εργαζομένους οι βασικότεροι λόγοι αλλαγής εργασίας αλλά και β) την άποψή τους για την προσωρινή απασχόληση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η προσωρινή εργασία αποτελεί την προσωρινή λύση για τα προβλήματα που ανέκυψαν από την κρίση και την ανεργία που πλήττει τη χώρα. Η προσωρινή ή ευέλικτη εργασία μπορεί να καταπολεμήσει την παραοικονομία και να οδηγήσει σε μόνιμη θέση, όπως αναφέρουν εκθέσεις και παράγοντες του χώρου εργασίας.
Ετσι, οι στην ερώτηση: «Μπορεί η προσωρινή απασχόληση να οδηγήσει σε μία μόνιμη θέση εργασίας;», το 78% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως πιστεύει ότι η καλύτερη διαδρομή για την εξασφάλιση μιας μόνιμης θέσης εργασίας περνά μέσα από την ανάληψη προσωρινής απασχόλησης. Κατι περισσότερο από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία αφορά μόνο τους νέους, παρά το γεγονός ότι 59% σε όλο το φάσμα των ηλικιών δήλωσαν ότι αν ήταν άνεργοι θα απευθύνονταν σε γραφείο εύρεσης προσωρινής εργασίας προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας.
Αποκαλυπτική, όμως για τις προοπτικές που βλέπουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την προσωρινή απασχόληση είναι η απάντηση στην ερώτηση αν αυτή αποτελεί σκαλοπάτι για μία μόνιμη θέση εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία απαντά θετικά. Η Leigh Ostergard-Αλεξανδροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Hellas, εξηγεί ότι «με το να δεχθούν οι υποψήφιοι την προσφορά εργασίας για μία προσωρινή θέση απασχόλησης αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους, αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν και να μάθουν. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η θέση ή ο κλάδος στον οποίο ανήκει η εταιρεία, αλλά είναι η εμπειρία και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουν και θα έχουν μακροχρόνια επίδραση.
Πάντως, η έρευνα κατέγραψε και την έναρξη της αύξησης της εμπιστοσύνης των εργαζομένων με την παράλληλη μείωση του φόβου της απώλειας εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατέγραψε για την Ελλάδα περαιτέρω μείωση 1% στο φόβο απώλειας της θέσης εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες αυξήθηκε κατά 2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2014.
Επίσης η προσδοκία για απασχόληση, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μια διαφορετική θέση από αυτή που έχουν σήμερα αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας στο 47%. Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας αυξήθηκε επίσης στη Σλοβακία (+1%), τη Νέα Ζηλανδία (+8%), το Λουξεμβούργο (+8%) και την Ινδία (+5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στη Γερμανία, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας, αλλά και μιας διαφορετικής θέσης, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μειώθηκε κατά 8% και στις δύο περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι η έρευνα Workmonitor υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003, και καλύπτει πλέον 33 χώρες σε όλον τον κόσμο, περιλαμβάνοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Η έρευνα πραγματοποιείται στην Ελλάδα ήδη από το 2010 και αποτυπώνει τις τάσεις που επικρατούν στην τοπική αγορά εργασίας. Η έρευνα Workmonitor της Randstad δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο, αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας που παρατηρούνται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σε βάθος χρόνου.
Τέλος, η έρευνα διεξάγεται μέσω on-line ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18 – 65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μία αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το εύρος δείγματος στην Ελλάδα για το β" τρίμηνο του 2014 ήταν 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από την Survey Sampling International. Η έρευνα για το πρώτο τρίμηνο του 2014 διεξήχθη μεταξύ 16 Απριλίου και 6 Μαΐου 2014.