Πέφτουν όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης -Γιατί οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι - iefimerida.gr

Πέφτουν όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης -Γιατί οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα σπουδαία για τις ευρωπαϊκές αγορές αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς και η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στο μεταξύ, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης πέφτουν.

Οι πρώτες ενδείξεις στα ταμπλό σε αυτή την περίεργη ημέρα (οι αναλυτές την έχουν ονομάσει «Draghi Day»), είναι ενδεικτικές των προθέσεων των αγορών.

Η εικόνα έχει ως εξής:

Λονδίνο - FTSE: +0,11%

Παρίσι - CAC: -0,35%

Φρανκφούρτη - DAX: -0,51%

Μιλάνο – ΜΙΒ: -0,46%

Μαδρίτη – ΙΒΕΧ: -0,34%

Όπως αναφέρει το Capital.gr, οι αγορές έχουν επενδύσει πολλά στη συνεδρίαση της ΕΚΤ από την οποία περιμένουν είτε μια νέα μείωση των επιτοκίων –σε αρνητικά πλέον επίπεδα- είτε κυρίως νέα για τον χρόνο και τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα ελάχιστοι ποντάρουν σε μια απόφαση για άμεση ενεργοποίηση ενός πλήρους προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων καθώς έχει γίνει ευρέως αντιληπτό πως η Γερμανία αντιτίθεται σε μια τέτοια πολιτική. Υπό το πρίσμα αυτό η πλειονότητα των διεθνών αναλυτών θεωρεί ως πιο πιθανό σενάριο ότι η ποσοτική χαλάρωση θα περιοριστεί στις αγορές τιτλοποιημένων επιχειρηματικών δανείων από το τέλος του έτους, και ο Μάριο Ντράγκι θα κρατήσει στη θήκη του προς μελλοντική χρήση το υπέρ-όπλο της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση το τι μέλλει γενέσθαι θα το γνωρίζουν οι αγορές σε λίγες ώρες, και μοιραία έως τότε θα κινούνται «εντός εκτός και επί τα αυτά» ενόψει της επόμενης μέρας.

Επίσης οι αναλυτές σημειώνουν πως στα επιτόκια δεν αναμένεται μεταβολή από το ιστορικό χαμηλό του 0,15%, ενώ λίγοι οικονομολόγοι προβλέπουν πιθανή μείωση στο 0,10%. Όσον αφορά τα μέτρα για τον χαμηλό πληθωρισμό, αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλ. τύπωμα νέου χρήματος προς αγορά ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αγορές χρηματιστήρια EKT Μάριο Ντράγκι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ