Εν μέσω διασταυρωμένων πυρών θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Νιούπορτ και το Κάρντιφ της Ουαλίας, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία, η απειλητική παρουσία των τζιχαντιστών και το μέτωπο στο Αφγανιστάν δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους αξιωματούχους της συμμαχίας.
Τα πράγματα είναι δύσκολα, οι χειρισμοί οφείλουν να είναι λεπτοί, ενώ ο κόσμος -όπως τον γνωρίζαμε- δεν υφίσταται πλέον. Δεν είναι τυχαίο πως η Σύνοδος, χρονικά, γίνεται λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που έχει θέσει η ΕΕ προς τη Ρωσία.
Οπως είπε την Τρίτη η ιταλίδα ΥΠΕΞ και νέα Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή σχετικά με ένα πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Η ατζέντα των θεμάτων
Η ατζέντα περιλαμβάνει ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα: Αφγανιστάν, τζιχαντιστές και φυσικά Ουκρανία, εξ ου και έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Επιπλέον θα ανοιχτεί και το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών, κάτι που έχει φέρει στην ημερήσια διάταξη ο Μπαράκ Ομπάμα. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, αλλά ελάχιστα το κάνουν. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 4,4%.
Εκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα παραστούν επίσης και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τα σχέδια
Παράλληλα θα πρέπει να περάσουν από έγκριση τα σχέδια για δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με τη συμμετοχή έως και 4.000 στρατιωτών που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε περιοχές της ανατολικής Ευρώπης μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Επίσης ο αμυντικός εξοπλισμός των βάσεων σε Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής και τέλος η επέκταση των μέτρων για την αεροπορική αστυνόμευση κρατών του ΝΑΤΟ καθώς και η αύξηση της ναυτικής παρουσίας σε περιοχές γύρω από τα κράτη-μέλη.
Ένας άλλος κόσμος
Ο προβληματισμός, πάντως, είναι έντονος μεταξύ των μελών, καθώς οι εστίες ανάφλεξης, παγκοσμίως, είναι πολλές και επικίνδυνες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, στις Βρυξέλλες, όπου σημείωσε την κρισιμότητα της Συνόδου και την αρωγή που θα παρέχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Σημείωσε, δε, την άνοδο του εξτρεμισμού και την πολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην Ανατολική Ευρώπη.
Οπως είπε, η μεγαλύτερη ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι η προστασία των πληθυσμών και των εδαφών των κρατών - μελών του. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να εργαστούμε με εταίρους που μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε την σταθερότητα», συνέχισε. Ο κ. Ρασμούσεν ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη και ικανή να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τους εταίρους της εάν δεχθούν επίθεση.
Συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν
Στο Κάρντιφ βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λέγεται μάλιστα πως το κλίμα θα είναι βαρύ μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα.
Για τις ανάγκες της Συνόδου θα επιστρατευτούν 10.000 βρετανοί αστυνομικοί, ενώ έχουν οργανωθεί και συλλαλητήρια από μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά του ΝΑΤΟ.