Ποιος είναι ο πρωθυπουργός - τραπεζίτης πίσω από το deal Alpha-Eurobank - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός - τραπεζίτης πίσω από το deal Alpha-Eurobank

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθοριστικό ρόλο στο deal ανάμεσα στην Alpha και την Eurobank θα διαδραματίσει η Qatar Investment Authority που με ποσοστό 20% θα είναι ο βασικός μέτοχος στο νέο σχήμα. Η Qatar Investment Authority ιδρύθηκε το 2005, με στόχο τη διαχείριση των πλεονασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ.

Ο άνθρωπος κλειδί πίσω από εγχείρημα είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο Σείχης Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι και πρωθυπουργός του Κατάρ.

Γεννημένος πολιτικός

Ο Σεΐχης Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί γεννήθηκε στη Ντόχα το 1959. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά της χώρας και το1982 ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή στο υπουργείο Δημοτικών Υποθέσεων και Γεωργίας. Τον Ιούλιο του 1989 διορίστηκε Υπουργός Δημοτικών Υποθέσεων και Γεωργίας, ενώ το Μάιο του 1990, προβιβάζεται ως Αναπληρωτής Υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Στο συγκεκριμένο αξίωμα θα παραμείνει για δύο χρόνια, ενώ παράλληλα διατηρεί τη θέση του ως υπουργός των Δημοτικών Υποθέσεων και Γεωργίας.

Η πιο σημαντική ημερομηνία όμως για τον Σεΐχη Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θανί ήταν η 1η Σεπτεμβρίου 1992, όταν διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ από τον Εμίρη Χαλίφα και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πλέον και εκτός των συνόρων του Κατάρ. Τρία χρόνια αργότερα το 1995, ο σείχης Χαμάντ θα βοηθήσει τον ξάδερφό του Χαμάντ ιμπν Χαλίφα αλ Θανί στο πραξικόπημα και στην ανατροπή του πατέρα του τελευταίου από την εξουσία. Η απόφαση του αυτή θα του επιτρέψει να παραμείνει στο αξίωμα του.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2003 αναβαθμίζεται και διορίζεται πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ παραμένει και υπουργός Εξωτερικών. Από τις 2 Απριλίου 2007, διορίστηκε πρωθυπουργός του Κατάρ, μετά την παραίτηση του Αμπντουλάχ μπιν Χαλίφα αλ Θανί. Θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός - τραπεζίτης πίσω από το deal  Alpha-Eurobank | iefimerida.gr 0

Τα αξιώματα του όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει διατελέσει μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας, της Διαρκούς Επιτροπής του Συντάγματος που έχει συσταθεί 1999, μέλος του Οικογενειακού Συμβουλίου της κυβέρνησης, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου για την επένδυση των αποθεμάτων του κράτους, το οποίο ιδρύθηκε το 2000.

Φυσικά εκτός τις θεσμικά πολιτικές του δραστηριότητες, ο σεΐχης Χαμάντ έχει συμμετοχή και σε πολύ σημαντικά επιχειρηματικά και επενδυτικά πρότζεκτ. Μερικές μόνο από τις εταιρείες, στις οποίες φιγουράρει το όνομα του είναι οι Qatar Airways, η Foreign Investment Company, Qatari Diar Real Estate Investment, The Pearl και τα Harrods. Λέγεται μάλιστα έχει πολύ ισχυρές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μετέχει στο Συμβούλιο Διεθνών Προσωπικοτήτων του ινστιτούτου Brookings, ενός από τα παλαιότερα think tanks των ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός - τραπεζίτης πίσω από το deal  Alpha-Eurobank | iefimerida.gr 1

«Ο ειρηνοποιός»

Το παρατσούκλι όμως που του έχουν δώσει είναι «ο ειρηνοποιός», καθώς ο Χαμάντ έχει συμβάλει ενεργά στην επίλυση πολιτικών συγκρούσεων τόσο στην Αφρική όσο και τη Μέση Ανατολή τα τελευταία 20 χρόνια. Τσαντ, Σουδάν, Υεμένη, Νταρφούρ, Παλαιστινιακά εδάφη, Βοσνία είναι μερικά σημεία του πλανήτη, στα οποία ο σεΐχης Χαμάντ έβαλε την υπογραφή τόσο για την κατάπαυση του πυρός, όσο και για την ανακούφιση των αμάχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ