H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, καθώς τα ευρήματα που βρίσκονται ήδη στα χέρια των αρχαιολόγων, αλλά και οι εκτιμήσεις της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη γι αυτά που αναμένεται να εντοπιστούν στο άμεσο μέλλον, καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας.
«Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.
Όπως είπε, «πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες".
Σημείωσε, δε, πως ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της UNESCO στις Σέρρες Κατερίνα Εμμανουηλίδου, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποιες ενέργειες.
Πλέον, όπως ανέφερε η κ. Εμμανουηλίδου, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην UNESCO, όπου και θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη.
Συνεχίζονται οι ανασκαφές και οι εργασίες θωράκισης
Την ίδια ώρα, οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά συνεχίζονται αδιάλειπτα, με την επικεφαλής αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη να δίνει προτεραιότητα στη θωράκιση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του στεγάστρου, της εισόδου του μνημείου, με εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες και εδραίωση αντιστηρικτικών στοιχείων, ενώ περιφερειακά του μνημείου τοποθετήθηκαν αγωγοί απορροής των όμβριων υδάτων.
Στο εσωτερικό του μνημείου, για την αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, οι αρχαιολόγοι ακολουθούν τη δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη των επιστημόνων που βρίσκονται στις ανασκαφικές εργασίες. Για την υποστύλωση της θόλου έχουν διαμορφωθεί ειδικά ξύλινα πατάρια, ενώ για την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο έχει τοποθετηθεί ειδικός νάρθηκας που διασφαλίζει και την ασφαλή υλοποίηση της επιχωμάτωσης των χώρων.
Ο Σαράντος Καργάκος επιμένει για την Αμφίπολη: Ο τάφος ανήκει στο Μέγα Αλέξανδρο
Ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Alpha την Τρίτη είπε πως θεωρεί ότι το ταφικό μνημείο ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.
«Το μνημείο δείχνει ότι πρόκειται για τάφο επιφανέστατου ανδρός. Ποιος υπήρξε επιφανέστερος του Αλεξάνδρου;», τόνισε.
«Η Ολυμπιάδα δεν θα άφηνε το λείψανο του γιου της. Εδραιώνεται η πεποίθηση μου, ότι το προαίσθημα μου είναι αληθινό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι: «Το γεγονός ότι δεν πήγε στη Βαβυλώνα όπου το λείψανο του Αλεξάνδρου έμεινε δύο χρόνια εκεί ούτε παρακολούθησε τη μεταφορά του από την Αλεξάνδρεια στη Βαβυλώνα με κάνει να πιστεύω ότι με τρόπο μυστικό η γυναίκα αυτή που κυριάρχησε στη Μακεδονία μέχρι το 316 μπορεί να μετέφερε το λείψανο του γιου της στη Μακεδονία».