Σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η ύφεση οδηγεί στη βαθιά ανεργία και σε άλλες δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για να επανδρώσουν τις επιχειρήσεις.
Η Αυστραλία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς η κυβέρνηση ζητάει εργατικό δυναμικό από όλο τον κόσμο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες; της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες σχεδιάζει την «προσέλκυση» από το εξωτερικό μηχανικών αυτοκινήτων, μαραγκών, κτιστών, παιδοκόμων, φροντιστών ηλικιωμένων, μαγείρων, νοσοκόμων, διευθυντών επιχειρήσεων και πολλών άλλων κατηγοριών, με 10% χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που προβλέπουν οι προϋποθέσεις παροχής βίζας 457 σε αλλοδαπούς τεχνίτες και επαγγελματίες.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τα γλωσσικά κριτήρια έκδοσης της επίμαχης βίζας, ώστε να εξασφαλίζουν άδεια εισόδου στην Αυστραλία αλλοδαποί τεχνίτες με περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι η μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων χεριών απειλεί διάφορους κλάδους της παραγωγής με σημαντικό κόστος στην εθνική οικονομία.
Τα συνδικάτα όμως την κατηγορούν ότι υιοθετεί τις προτάσεις της εργοδοσίας για μαζική εισαγωγή φθηνών εργατικών χεριών, που θα λειτουργήσουν ως μοχλοί πίεσης στους ντόπιους εργαζομένους, που απορρίπτουν υψηλές αμοιβές για εκτός έδρας εργασία.
Η βοηθός του υπουργού Μετανάστευσης, η γερουσιαστής Μικαέλα Κας, δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να πλαισιώσει, όχι να αντικαταστήσει, τους Αυστραλούς εργαζομένους».
Τα εργατικά συνδικάτα θεωρούν το κυβερνητικό σχέδιο μεθοδευμένη προσπάθεια μείωσης των μισθών των Αυστραλών εργαζομένων και προφητεύουν, ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τις ιδιωτικές συμβάσεις απασχόλησης με χαμηλότερες αμοιβές και υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας.