«Κίτρινη» κάρτα από την Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών - iefimerida.gr

«Κίτρινη» κάρτα από την Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πρώτες "κίτρινες κάρτες" έδειξε χθες η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών επισημάινοντας ολιγωρίες, καθυστερήσεις και απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί. Ο αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλέστηκε την μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, ζητώντας ταυτόχρονα να διερευνήσει τις προθέσεις των πιστωτών μας για ελαστικοποίηση των στόχων ως προς τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικα επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Οι αισιόδοξοι της ελληνικής πλευράς εκτίμησαν ότι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πιο πεσιμιστές ανέφεραν ότι "δεν ανέλαβαν καμία εγγύηση για κάτι τέτοιο".

Ωστόσο οι τροϊκανοί εμφανίστηκαν να μην... χαρίζουν κάστανα στην κριτική τους έναντι των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης. Η κριτική τους εστιάστηκε στην καθυστέρηση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων όπως οι αποκρατικοποιήσεις ή το ενιαίο μισθολόγιο. "Με τις ρυθμίσεις που προωθείτε δεν μειώνεται το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων" ήτνα το πνεύμα της τοποθέτησης τους ενώ επέμειναν στην επίτευξη απορρόφησης 1,7 δις ευρώ μέχρι τον επόμενο μήνα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα διαπίστωσαν έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έλλειμμα στα έσοδα που προσδοκούσε να συλλέξει η κυβέρνηση εξ αυτού. Επικριτικοί ήταν επίσης οι εκπρόσωποι της τρόικα και για το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά δόθηκε και παράταση 9 μηνών προκειμένου να γίνει η σχετική προεργασία από τα υπουργεία.

Επίσης έθεσαν το ζήτημα με τις δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικα ότι η κυβέρνηση πράττει ότι είναι δυνατόν για να είναι κοντά στους στόχους αλλά παρατήρησε ότι για τις όποιες αποκλίσεις ευθύνεται τόσο το δυσμενές διεθνώς οικονομικό περιβάλλον όσο και η υφεσιακή "έκρηξη" στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα υπενθύμισε με νόημα ότι καθυστερεί η υπογραφή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και της νέας δανειακής σύμβασης κάτι που είναι αρνητικό τόσο για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας όσο και για προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει κάθε διάθεση για συνεργασία με την τρόικα και πως θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ