Λάμψη, πανάκριβα ρούχα με σημαντικές υπογραφές, χαμόγελα, πόζες... Πέρα από αυτά όμως, υπάρχει και η αθέατη πλευρά των επιδείξεων μόδας. Γιατί τίποτα από όσα συμβαίνουν σε αυτά τα σόου δεν γίνεται στην τύχη.
Μοντέλα που δεν πληρώνονται, διάσημοι προσκεκλημένοι με αμοιβή, ρούχα δανεικά και πολλά άλλα είναι τα μυστικά των επιδείξεων μόδας. Εκεί όπου η θέση που θα καθίσει κάποιος μπορεί να μετατραπεί σε... Αγιο Δισκοπότηρο. Μερικές από αυτές τις αλήθειες συγκέντρωσε σε σχετικό δημοσίευμα το Cosmopolitan.
1. Οι σχεδιαστές πληρώνουν διάσημους για να εμφανιστούν
Οι celebrities εξασφαλίζουν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, κάτι που δύσκολα κερδίζεται σε μία εβδομάδα μόδας με απανωτές επιδείξεις. Οσο μεγαλύτερο είναι το «όνομα», τόσο περισσότερο κοστίζει, αλλά θα προκαλέσει και τον αντίστοιχο «θόρυβο» γύρω από το σόου.
2. Τα μοντέλα δεν πληρώνονται
Μοντέλα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ή εμφανίζονται σε σόου νέων σχεδιαστών, συνήθως δεν πληρώνονται. Αντί αυτού, αμείβονται με ρούχα που τους χαρίζουν οι σχεδιαστές.
3. Οι συντάκτες δανείζονται ρούχα και αξεσουάρ για να φορέσουν στις επιδείξεις
Με δεδομένο ότι τα οικονομικά των περισσοτέρων δεν επαρκούν για να σταθούν επάξια σε αυτό τον λαμπερό κόσμο, οι περισσότεροι δανείζονται ή παίρνουν ως δώρα ρούχα από σχεδιαστές, προκειμένου να εμφανιστούν στο σόου.
4. Στις επιδείξεις μεγαλύτερη σημασία έχει να σε δουν, παρά να δεις τα ρούχα
Πιο εύκολα θα δει κανείς τα ρούχα στο διαδίκτυο, παρά στο σόου. Αλλωστε, το θέμα για όσους πηγαίνουν στις επιδείξεις είναι να τους βγάλουν φωτογραφία και να τους δουν με άλλους σημαντικούς ανθρώπους.
5. Η θέση είναι το παν
Το πρεστίζ και το στάτους κάποιου διακρίνονται ανάλογα με το αν κάθεται στις μπροστά ή πίσω σειρές ή στην αρχή ή το τέλος της πασαρέλας. Στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, η θέση που βρίσκεται στο τέλος της πασαρέλας, στην πρώτη σειρά, της αριστερής πλευράς είναι πάντα «κλεισμένη» για την Vogue και βέβαια την Ανα Γουίντορ. Αρχισυντάκτες και διευθυντές μόδας καταλαμβάνουν συνήθως την πρώτη σειρά, μαζί με διασημότητες και σημαντικούς αγοραστές. Αν κάποιος συντάκτης διαπιστώσει ότι η θέση που του έδωσαν δεν ταιριάζει στο στάτους του, ζητά αλλαγή και αυτό συνήθως προκαλεί προβλήματα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, δεν διστάζουν να φύγουν, αφού είναι προτιμότερο να απουσιάσουν παρά να τους δουν σε μη επιθυμητή θέση.
6. Δεν υπάρχει τίποτα καλό στις τσάντες με τα δώρα
Στις δύο πρώτες σειρές των επιδείξεων υπάρχουν τσάντες με δώρα στις θέσεις. Συνήθως όμως δεν περιέχουν κάτι εντυπωσιακό, παρά μόνο μικρές συσκευασίες προϊόντων από τους χορηγούς του σόου, οι οποίοι πληρώνουν επιπλέον χρήματα στο σχεδιαστή ώστε να βάλουν κάτι στις εν λόγω τσάντες. Συνήθως αυτές καταλήγουν σε βοηθούς και εκπαιδευόμενους, ή απλά τις αφήνουν πίσω φεύγοντας.
7. Τα ρούχα που παρουσιάζονται στην πασαρέλα δεν είναι αυτά που θα διατεθούν προς πώληση
Δεν έχει σημασία το πόσο αρέσουν στους συντάκτες μόδας αυτά που βλέπουν. Αν τα καταστήματα δεν τα αγοράσουν, τα ρούχα δεν θα μπουν στην παραγωγή. Αρκετές φορές μάλιστα τα καταστήματα ζητούν αλλαγές, προκειμένου τα ρούχα να πωληθούν πιο εύκολα. Οπως για παράδειγμα κάλυψη σε μία διαφάνεια, ή άλλο χρώμα.
8. Υπάρχει παντού δωρεάν αλκοόλ
Οχι μόνο στα πάρτι που ακολουθούν, αλλά και στα ίδια τα σόου και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους χορηγών, όπου οι συντάκτες μόδας χαλαρώνουν ανάμεσα στις επιδείξεις. Συνήθως προσφέρεται και φαγητό, αλλά ο κόσμος που συχνάζει σε αυτές τις εκδηλώσεις σπάνια τρώει.
9. Τα σόου ξεκινούν πάντα με καθυστέρηση
Συνήθως υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών, που τις περισσότερες φορές φτάνει στη μισή ώρα. Πίσω από αυτό κρύβεται συχνά το γεγονός ότι ο σχεδιαστής περιμένει κάποιον σημαντικό συντάκτη ή αγοραστή να φτάσει. Βέβαια μερικές φορές η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι τα μοντέλα ακόμη ντύνονται ή ότι τα ρούχα ράβονται, καθώς οι σχεδιαστές κάνουν αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή.
Εννιά αλήθειες για το τι πραγματικά συμβαίνει στις επιδείξεις μόδας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο