Ανάμεσα στους περίπου 500.000 νέους που ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου ανά τη Γερμανία την επαγγελματική τους εκπαίδευση είναι και 11 νέοι και νέες που μόλις έχουν έρθει από το Λαγκαδά. Η πρωτοβουλία γι' αυτό το εγχείρημα ανήκει στην περιοχή Στέγκλιτς του Βερολίνου, με την οποία ο Λαγκαδάς είναι αδελφοποιημένος εδώ και 20 χρόνια.
Το αρχικό σκεπτικό ήταν να βοηθηθούν νέοι από αυτό τον ελληνικό δήμο, ο οποίος πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από τη νεανική ανεργία. Όπως αναφέρει στην Deutsche Welle η υπεύθυνη για το συντονισμό του προγράμματος για την ανεύρεση θέσεων μαθητείας, Λίντα Κλίνκενμπεργκ, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2013, ενώ προς το τέλος του χρόνου είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός: «Φέτος το Φεβρουάριο έγινε η επιλογή μεταξύ των 600 υποψηφίων που είχαν καταθέσει αίτηση. Μετά από συνεντεύξεις επιλέχθηκαν τελικά 15 άτομα, από τους οποίους όμως οι 4 την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην έρθουν. Αρχές Μαρτίου είχε κατέβει από το Βερολίνο στο Λαγκαδά με δικά μας έξοδα μια καθηγήτρια, η οποία παρέδιδε ως τα τέλη Ιουλίου εντατικά μαθήματα γερμανικών. Αυτά τα μαθήματα συνεχίζονται και εδώ.»Αυτό γίνεται από τις αρχές Αυγούστου. Από τότε βρίσκονται οι νέοι από το Λαγκαδά στο Βερολίνο.Όλοι τους είναι εγκατεστημένοι σε φοιτητική εστία της περιοχής Στέγκλιτς. Για το δωμάτιο πληρώνουν 229 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες αποδοχές τους ανέρχονται στα 818 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελείται από το εισόδημα του μαθητευόμενου που είναι περίπου 500 ευρώ και ένα συμπληρωματικό ποσό που προέρχεται από το πρόγραμμα MobiPro-EU του γερμανικού υπουργείου Εργασίας. Με αυτό το πρόγραμμα έχουν έρθει στη Γερμανία από το Φεβρουάριο του 2013 πάνω από 6400 νέοι μαθητευόμενοι - κυρίως από χώρες της νότιας Ευρώπης. Από αυτούς μόνον οι 150 είναι Έλληνες.
Όποιος τολμά κερδίζει
Οι νέοι από το Λαγκάδα που έχουν έρθει στο Βερολίνο διακατέχονται από αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Και μάλλον αυτά είναι τα αναγκαία συστατικά για να επικρατήσει κανείς μεταξύ 600 υποψηφίων. Πιθανώς όμως να συνέβαλε και η στάση των οικογενειών τους. Χαρακτηριστική και για τους άλλους είναι η περίπτωση της Μαρίας Αλμύρα. «Οι γονείς μου γνώριζαν το πόσο πολύ ήθελα να φύγω στο εξωτερικό. Οπότε, με το που τους το ανακοίνωσα, μου είπαν 'παιδί μου αυτό είναι που θέλεις, άρπαξε την ευκαιρία και εμείς εδώ είμαστε για ό,τι χρειαστείς'.»
Η Μαρία Αλμύρα έχει σπουδάσει Εμπόριο και Διαφήμιση και τώρα ξεκινά μια εκπαίδευση ως ειδικός σε θέματα διαχείρισης ξενοδοχείων. Ο συνάδελφος της Γιάννης Γαλούτης είναι απόφοιτος Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον του είναι το «Logistic», ο τομέας των μεταφορών. «Ήθελα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο 'Logistic' αλλά οι οικονομικές μου δυνατότητες δεν μου το επέτρεπαν. Βρήκα αυτή τη λύση που μου παρέχει και χρήμα και δουλειά και εξειδίκευση στον τομέα που μου αρέσει και έτσι πήρα την απόφαση και ήρθα.»
Από τα 18 του ο Γιώργος Κουγιουμουτζής εργαζόταν στον τομέα της εστίασης και παράλληλα μάθαινε μαγειρική σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Όταν προέκυψε η ευκαιρία να έρθει στο Βερολίνο για μια θέση μαθητείας ως ειδικός σε θέματα γαστρονομίας διέκοψε τις σπουδές του στην Ελλάδα. Η επαγγελματική κατάρτιση που του πρότεινε μια αλυσίδα ταχυφαγείων του φάνηκε ποιο ενδιαφέρουσα.
«Αρχικά θα είμαι μέσα στην κουζίνα. Δεν θα έχω επαφή με τους πελάτες μέχρι να μάθω καλά τη γλώσσα - μου το ξεκαθάρισαν αυτό. Όταν μάθω καλά τη γλώσσα θα μάθω και το έξω και το μέσα: το πως πρέπει να λειτουργεί μια επιχείρηση και στο σαλόνι, και στην κουζίνα αλλά και στην αποθήκη. Στα τρία χρόνια θα πρέπει εγώ ουσιαστικά να είμαι σε θέση να διοικήσω ένα δικό τους κατάστημα», αναφέρει ο Γιώργος Κουγιουμουτζής.
Καμία δυσκολία να βρεθούν θέσεις μαθητείας
Στην Ελλάδα η Ζήνα Σταφυλλίδου έχει σπουδάσει κοινωνική λειτουργός, ενώ στο Βερολίνο θα εκπαιδευτεί σε μια αλυσίδα καταστημάτων φυσικών τροφών ως πωλήτρια, σε συνδυασμό με την παροχή συμβουλών στους πελάτες σχετικά με τα προϊόντα. «Είχαμε τη δυνατότητα επιλογής της εταιρείας και του αντικειμένου. Και επειδή έχει να κάνει με την επικοινωνία των ανθρώπων, και αυτό είναι άλλωστε που με ευχαριστεί, το θεώρησα ποιο κοντά στο αντικείμενο μου και το επέλεξα», λέει η Ζήνα Σταφυλλίδου.
Τη Ζήνα, όπως άλλους δύο νέους από το Λαγκαδά θα επιβλέπει ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας, Μάρκ Ντέμσκι.
Όπως διαβεβαιώνει, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να προσλάβει τους νεαρούς έλληνες – τουναντίον: «Ψάχνουμε απεγνωσμένα μαθητευόμενους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πράγματι όλο και ποιο δύσκολο να βρεις στη Γερμανία μαθητευόμενους που έχουν το απαιτούμενο επίπεδο. Οι έλληνες νέοι που θα αρχίσουν σε εμάς έχουν όλοι τελειώσει λύκειο και έχουν σπουδάσει. Ένα τέτοιο επίπεδο μόρφωσης μαθητευόμενου για το λιανικό εμπόριο δεν το βρίσκεις στη Γερμανία.»