Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας προσφυγής έλαβε χώρα πριν λίγη ώρα, αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες απήυθυνε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομική βοήθεια. Και όλα αυτά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σόκρατες ανέφερε ότι η καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνησή του επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και της πρόσβασής της στις αγορές, καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ούτε το είδος αλλά ούτε και το μέγεθος της βοήθειας πυο ζητείται.
Το αίτημα της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε το αίτημα ως «υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη»
«Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ρεν μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε ότι το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα.
Προηγήθηκαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Τεϊξέιρα Ντος Σάντος, σε πορτογαλική εφημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να καταφύγει στη βοήθεια της ΕΕ.
«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Πορτογαλίας.
«Με ανεύθυνο τρόπο η χώρα ωθήθηκε προς μία δύσκολη κατάσταση στις χρηματαγορές» σημείωσε ο Ντος Σάντος, αναφερόμενος στην καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σόκρατες, ο οποίος κατόπιν αυτού την 23η Μαρτίου υπέβαλε την παραίτησή του.