Βενιζέλος: «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των μεγάλων αλλαγών» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των μεγάλων αλλαγών»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, αν εφαρμοστεί πιστά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το μισθολόγιο, επιχείρησε να δώσει χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην επερώτηση του ΛΑΟΣ για την οικονομία και στο συμπέρασμά του πως «η κατάσταση δεν ισιώνει».

«Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των μεγάλων αλλαγών» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αποσυνέδεσε τις ιδιωτικοποιήσεις από την κατάσταση του χρηματιστηρίου και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει πλέον και την διεύρυνση του στόχου του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, χαιρέτισε την συγχώνευση της ALPHA BANK με την EUROBANK και ανακοίνωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο οι επωνυμίες των επιχειρήσεων των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου (για ποσά άνω των 150.000 ευρώ) - ενώ εξετάζεται και φόρμουλα για ανακοίνωση των ονομάτων των συγκεκριμένων επιχειρηματιών, εφόσον δώσει την σχετική άδεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με δυνατότητα αιτιολογημένης ένστασης από πλευράς τους, εντός 10 ημερών.

Ειδικά για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών την αντιμετώπισε ως «απάντηση στην συζήτηση που διεξάγεται με τους γνωστούς ηττοπαθείς όρους, αλλά που στέλνει και απάντηση στην διεθνή κοινότητα και οικονομία».

«Η γκρίνια, η συνεχής αυτοταπείνωση, η αμφισβήτηση του αυτονοήτου δεν οδηγεί πουθενά. Η χώρα καθηλώνεται μόνη της γιατί μετατρέπει το πρόβλημα σε υπαρξιακή κρίση» υποστήριξε ο κος Βενιζέλος.

Απέναντι στην διαπίστωση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, πως η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε και στους μετρήσιμους στόχους που η ίδια έβαλε για την μείωση του ελλείμματος, ο κος Βενιζέλος αντέταξε την «συμπίεση του δομικού πληθωρισμού» («ένδειξη ομαλότερης λειτουργίας της αγοράς και αρχή συμπίεσης του επιπέδου των τιμών» ανέφερε χαρακτηριστικά), αλλά και την αύξηση των παραγγελιών στην βιομηχανία, μαζί με την αύξηση των εξαγωγών.

«Δεν είναι δύσκολο να αυξηθούν τα διαθέσιμα του Δημοσίου και να αλλάξει το κλίμα - και αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική επίδοση και σε όλα τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προγράμματα που θα υπαχθούν στον παλαιότερο αναπτυξιακό νόμο, μικρές, οριζόντιες ιδιωτικές επενδύσεις που κινούν την αγορά και μπορούν να αλλάξουν πραγματικά την κατάσταση, την ατμόσφαιρα, την τάση». Προϋπόθεση για τα παραπάνω ωστόσο, είναι η πιστή και ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα:

«Όλα αυτά που έχουμε συζητήσει με ευρυτάτη συναίνεση, για την αναδιάρθρωση των φορέων, τις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα τα προωθήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα» δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν συνδέεται το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων με το Χρηματιστήριο. Είδατε σήμερα την εκτίναξη. Μπορούμε και θα κάνουμε πάρα πολλά, πέραν της χρηματιστηριακής παραμέτρου. Υπάρχουν δικαιώματα, συμμετοχές, συμβάσεις, που δεν εξαρτώνται από την χρηματιστηριακή αποτίμηση και μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών χρηματιστηριακών υπεραξιών...». Η κύρια διάσταση των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι οικονομική, αλλά διαρθρωτική: «Η ιδιωτικοποίηση σημαίνει φθηνότερο, μικρότερο κράτος για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, υγιέστερο ανταγωνισμό στην αγορά, φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει για την αναδιάρθρωση των φορέων και την εργασιακή εφεδρεία. Η αναδιάρθρωση έχει ψηφιστεί, υπάρχει η ευελιξία να γίνουν οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα - και θα γίνουν εμπροθέσμως...»

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του ΛΑΟΣ, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Καρατζαφέρη, να διαπιστώνει πως «η κατάσταση δεν ισιώνει».

Ο κος Καρατζαφέρης και οι επερωτώντες βουλευτές, με αφορμή την συγχώνευση των δύο τραπεζών και την εισαγωγή κεφαλαίων από το Κατάρ, έκαναν λόγο για «αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», με συνέπεια «οι ελληνικές επιχειρήσεις να περάσουν στον έλεγχο των μεγάλων αφεντικών», που δεν είναι άλλα από την «τριμερή των Ρότσιλντ, Ροκφέλερ και Μόργκαν και της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έψεξε επίσης την κυβέρνηση πως κράτησε αδύναμη στάση απέναντι στην Ε.Ε. τον Ιούλιο:

«Εμείς είμαστε μέτοχοι της Ευρώπης. Δεν είμαστε επαίτες και οι ζητιάνοι ενός εκάστου, για να κάνετε κουβέντα, που στην καλύτερη εκδοχή παρεξηγείται με τους Φινλανδούς. Εμείς με την Ευρώπη συμφωνήσαμε, η Ευρώπη πρέπει να μας τα δώσει. Το τι θα κάνει η Ευρώπη με τα μέλη της, είναι δικός της λογαριασμός» υποστήριξε ο κος Καρατζαφέρης.

«Μπορούσατε να το πετύχετε. Οι συνθήκες του Ιουλίου του 2011 ήταν εξαιρετικά διαφορετικές από αυτές του Μαΐου του 2010 - τότε ήμασταν στριμωγμένοι στη γωνία με δική σας βούληση - και ενώ ξέραμε τι θα συμβεί τον Ιούλιο του 2011 και έπρεπε να πάτε πιο επιθετικοί πάνω, έχουμε νέο εκβιασμό. Τι είχατε να χάσετε;» αναρωτήθηκε.

Τέλος, ο κος Καρατζαφέρης, υπέδειξε στον Ε. Βενιζέλο πως «ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει ενιαίο μισθολόγιο - ίδια λεφτά για ίδια χρόνια υπηρεσίας και ίδιο επίπεδο σπουδών».

«Δεν αφελληνίζεται το τραπεζικό σύστημα, όπως δεν εξελληνίστηκε η τουρκική Finanzbank από την είσοδο της «Εθνικής»» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξήγησε και τις νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η προσέγγιση του Γ. Καρατζαφέρη για το ενιαίο μισθολόγιο.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατηγόρησε τον Ε. Βενιζέλο, λέγοντας πως «τρία λάθη σε δύο μήνες είναι πολλά: Πρώτο λάθος, υπήρξε το selective default, δεύτερο η συμπερίληψη των εμπράγματων εγγυήσεων στην απόφαση της 21ης Ιουλίου - την οποία αρνηθήκατε στη Βουλή, αλλά τώρα σπεύδετε να τις δώσετε στη Φινλανδία - και τέλος, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση».

«Οι πανηγυρισμοί της 21ης Ιουλίου, ήδη βρίσκονται στην ξέρα, καθώς αποκαλύπτεται πλέον, ο μύθος της λεγόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης και της απόφασης για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, την στιγμή που οξύνονται οι αντιθέσεις σε επίπεδο ευρωζώνης» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ενώ ο Δ. Παπαδημούλης, διέκρινε προθέσεις συγκυβέρνησης, με παράκαμψη των εκλογών: «Σε τέτοια περίπτωση, οφείλετε να πάτε στον ελληνικό λαό, να εκθέσετε το πρόγραμμά σας και να πείτε ότι θέλετε να το εφαρμόσετε μαζί. Η θεωρία ότι «επειδή ο λαός δεν θέλει εκλογές αλλά αλλαγές, θα γενικεύσουμε τις αγκαλίτσες και τα φιλάκια που εγκαινιάσαμε με το νομοσχέδιο για την παιδεία», αυτό συνιστά αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας» υποστήριξε ο βουλευτής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ