Στο μικρό νοτιοαφρικανικό έθνος της Σουαζιλάνδης, μια ομάδα ακτιβιστών αντλώντας έμπνευση από την υπόθεση του Wikileaks εκθέτει τις υπερβολές της πλούσιας βασιλικής οικογένειας της χώρας, την ίδια στιγμή που ο λαός ζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι ενεργά στο Twitter, το Instagram, και άλλα κοινωνικά δίκτυα και διαφημίζουν δημοσίως τον πλούτο τους.
Την ίδια στιγμή που το 60% του πληθυσμού της χώρας ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, η βασιλική οικογένεια απολαμβάνει συχνά πανάκριβες διακοπές, υποβρύχια πάρτι γενεθλίων στο Ντουμπάι, πολυτελείς ανακαινίσεις, και στολίζει με φύλλα χρυσού στα πάντα.
Τα μέλη της SwaziLeaks δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οδηγήθηκαν σε αυτές τις αποκαλύψεις από την επιθυμία για λογοδοσία, σε μία προσπάθεια να καταρρίψουν την ιδεατή εικόνα που πολλοί κάτοικοι της χώρας έχουν για τους βασιλείς τους.
Λαμβάνοντας έμπνευση από το δίκτυο διαρροών WikiLeaks -το οποίο εξέθεσε αμέτρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ- το SwaziLeaks ξεσκεπάζει μερικές από τις συμμαχίες που η άρχουσα ελίτ είχε με τον Καντάφι και άλλους δικτάτορες, επιτρέποντας σε ορισμένους κατοίκους της χώρας να δουν τι πραγματικά είναι η μοναρχία.
Οπως αναφέρει η ομάδα των SwaziLeaks: «Οι βασιλείς και οι φίλοι τους ζουν από εμάς τους απλούς ανθρώπους, όπως τα παράσιτα από τον ξενιστή τους και αυτό το υποστηρίζουμε με αποδεικτικά στοιχεία και όχι φήμες. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να απαιτούν αυτά που τους αναλογούν»
Η ομάδα, η οποία άνοιξε και λογαριασμό στο Twitter το 2013, ακολουθείται από πολλούς δημοσιογράφους, πολιτικούς, και ακόμη και μερικούς βασιλείς της Σουαζιλάνδης.
Η ομάδα SwaziLeaks λέει ότι έχει επαφές με τα μέλη του προσωπικού στο βασιλικό τραπέζι, και φαίνεται επίσης ότι παρακολουθεί στενά την οικογένεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ζωή της βασιλικής οικογένειας
Η ζωή των κατοίκων της χώρας