Bloomberg: Το Παρίσι θα έχει εμπόδια για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Bloomberg: Το Παρίσι θα έχει εμπόδια για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ζητάει από τους υπουργούς του να είναι άρτια προετοιμασμένοι ως ομάδα, για να αντιμετωπίσουν τα οχυρά της Τρόικα, όμως, οι συζητήσεις στο Παρίσι θα έχουν πολλά εμπόδια για την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το πρώτο εμπόδιο θα είναι να γίνει δεκτό το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να ακολουθήσει τις Ιρλανδία και Πορτογαλία στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, έχει να αντιμετωπίσει έναν μήνα «παζαριών».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι για μια χώρα που έχει ήδη διεξάγει την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, το κλειδί μπορεί να βρίσκεται σε ακόμη περισσότερη ελάφρυνση. Οι συζητήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν το σκηνικό για αυτό, ξεκινούν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ συναντιούνται για να συζητήσουν την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι είναι κρίσιμες. Θα θέσουν το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που θα περιλαμβάνουν μια συμφωνία για το χρέος καθώς και τον προϋπολογισμό του 2015 και τις τελευταίες βασικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, rates strategist στην Royal Bank of Scotland Group Plc.

Οχι άλλη διάσωση

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί νέο πακέτο διάσωσης, αν και δεν έχει θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη, οι εταίροι στην ΕΕ ανέβαλαν την χορήγηση μεγαλύτερης ελάφρυνσης με την -για παράδειγμα- παράταση των όρων των δανείων ή με τη μείωση του επιτοκίου στη διάσωση των 240 δισ. ευρώ της χώρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ που εμφάνισε η χώρα στο προηγούμενο έτος, δεσμεύει τους εταίρους της στην ευρωζώνη για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να τους πείσει πως εμμένει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη διάσωση.

Πέραν της ελάφρυνσης, ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί τον Σεπτέμβριο να περάσει νόμους για την αντιμετώπιση των 77 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της χώρας.

Επίσης, «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν μαζί 154 έδρες και η σταθερότητα της κυβέρνησης δοκιμάστηκε από τις εκλογές στην ΕΕ τον Μάιο, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που τίθεται κατά της διάσωσης».

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως θα μπλοκάρει κάθε αντίπαλο που θα προτείνει η κυβέρνηση συνασπισμού για αντικαταστάτη του Καρόλου Παπούλια, η θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο. Ο Αν. Σαμαράς ίσως χρειαστεί να καταφύγει στη στήριξη μικρότερων κομμάτων και ανεξαρτήτων βουλευτών για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων.

«Η επιτυχής εκλογή ενός νέου προέδρου, δεν είναι ούτε ασήμαντη ούτε αδύνατη», ανέφερε η Nomura International σε report της με ημερομηνία 26 Αυγούστου. «Φαίνεται ότι θα χρειαστεί κάποιος επιπλέον παράγοντας για να γύρει λίγο η ισορροπία προς την επιτυχία ή την αποτυχία σε αυτό το έργο. Αυτός ο παράγοντας θα είναι πιθανός η πρόοδος στην ελάφρυνση του χρέους του επισήμου τομέα και ο βαθμός στον οποίο η Ελλάδα καταφέρνει να εισαχθεί σε ένα βιώσιμο μονοπάτι προς την έξοδο από την εποπτεία της τρόικας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ