Ανησυχία στην Ουκρανία: Εισβολή ρώσικων δυνάμεων καταγγέλλει ο πρόεδρος -Κατέλαβαν μια πόλη -Για 1.000 στρατιώτες μιλάει το ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Ανησυχία στην Ουκρανία: Εισβολή ρώσικων δυνάμεων καταγγέλλει ο πρόεδρος -Κατέλαβαν μια πόλη -Για 1.000 στρατιώτες μιλάει το ΝΑΤΟ

Ανησυχία στην Ουκρανία: Εισβολή ρώσικων δυνάμεων καταγγέλλει ο πρόεδρος -Κατέλαβ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύννεφα πολέμου πλανώνται πάνω από την Ουκρανία για ακόμη μια φορά, καθώς, ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.«Ελαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.

ΝΑΤΟ: Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος

Περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

«Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ», γεγονός που ανοίγει «ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις», που τις βάζει «σε μια τραγική κατάσταση», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος είπε ότι «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτή «η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον των αυτονομιστών.

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει μια ήττα των αυτονομιστών και επιθυμεί να κρατήσει την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε σήμερα ότι είδε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτών κοντά σε ένα ρωσικό χωριό, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Τα τεθωρακισμένα, που δεν έφεραν διακριτικά, κατευθύνονταν προς τα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η οχηματοπομπή αποτελούταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έξι στρατιωτικά φορτηγά και έναν στρατιωτικό εκσκαφέα. Οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά είχαν βρώμικα πρόσωπα και ένας εξ αυτών είχε έναν επίδεσμο στο πρόσωπό του.

Ενα από τα φορτηγά είχε σπασμένο το παρμπρίζ και τα φώτα του και το ρυμουλκούσε ένα άλλο φορτηγό.

Διαψεύδει η Ρωσία

Πάντως, ο Ρώσος πρεσβευτής στον OSCE, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και ότι «μόνο 10 Ρώσοι στρατιώτες, όχι σκοπίμως, πέρασαν τα σύνορα».

Πρόσθεσε δε πως η Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, και ότι οι «ντόπιοι μαχητές στην Ανατολική Ουκρανία υπερασπίζονται τον εαυτό τους έναντι της ουκρανικής εισβολής».

Συνεδριάζει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ