Η πίεση προς το Βερολίνο και τις πολιτικές του είναι πολυμέτωπη και καθημερινή. Μετά τους Νομπελίστες οικονομολόγους που τα... είπαν από την καλή και την ανάποδη στην Άνγκελα Μέρκελ, ακολούθησαν οι πύρινες δηλώσεις του γάλλου υπουργού οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ. Τώρα την σκυτάλη πήρε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μηνύματα για πολλούς αποδέκτες, αλλά κυρίως για την Ανγκελα Μέρκελ έστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τη συνέντευξή της στην Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS), επισημαίνοντας πως «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα» και ότι η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κινητήρα στην «επίπονη», όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.
«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε, «για τη Γερμανία είναι να συμμετάσχει με εντατικό τρόπο στην κίνηση ανάκαμψης. Εχει τα μέσα για να το πράξει».
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, η Γερμανία διαθέτει «περιθώρια ελιγμών», όπως έδειξαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη χώρα. «Διαπιστώνει κανείς ότι κατά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις προέκυψαν περιθώρια ελιγμών.
Ανάκαμψη
Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα διευρυνθεί και θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για τη σχέση ανάμεσα στη «λιτότητα» και την «ανάκαμψη» η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα». «Είχαμε μια πολύ ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών. Ευτυχώς το 2014, 2015 αυτή η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι πολύ πιο ασθενής. (...) Αυτή η ρύθμιση μάς φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα γι' αυτό», τόνισε.
Οι απόψεις της περί λιτότητας συμφωνούν με αυτές που εξέφρασαν και οι νομπελίστες οικονομολόγοι στην 5η συνάντησή τους στο Λιντάου της Γερμανίας, όπου και εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην πολιτική της λιτότητας που η καγκελάριος έχει επιβάλει στην Ευρωζώνη, ενώ προειδοποίησαν ότι αυτή η πολιτική οδηγεί τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε χρόνια ύφεση.