Ο υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ, ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν και η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπέτι με την έντονη κριτική τους στην πολιτική λιτότητας ανάγκασαν τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να διαλύσει την κυβέρνησή του. Οι τρεις «αντάρτες» δήλωσαν ότι δεν θέλουν να είναι εκ νέου υπουργοί.
Μια νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς θα ανακοινωθεί σήμερα εντός της ημέρας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε χθες το βράδυ στο υπουργείο του, μπροστά στους συνεργάτες του που χειροκροτούσαν, ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υπουργός αλλά ότι «θα ξαναπάρει την ελευθερία του».
Μιλώντας με θεατρικό τόνο, ο Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα μιμηθεί το παράδειγμα του Ρωμαίου Κινκινάτου ο οποίος προτίμησε να εγκαταλείψει την εξουσία για να επιστρέψει «στα χωράφια του και στο άροτρό του». Στα λόγια αυτά οι συνεργάτες του πρώην υπουργού τον χειροκρότησαν θερμά.
Στην ομιλία του τόνισε ότι «οι πολιτικές λιτότητας δεν λειτουργούν και είναι επιπλέον αναποτελεσματικές και άδικες». «Το να συνεχίζεις και να επιμένεις σε αυτό το δρόμο θα έχει σαν αποτέλεσμα να βάλεις σε κίνδυνο την Δημοκρατία μας. Εγραψα σημειώματα στον Πρωθυπουργό για να προσπαθήσω να τον πείσω να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική. Το καθήκον μου απέναντι στους Γάλλους είναι να επισημάνω την σοβαρότητα της κατάστασης και να διατυπώσω διαφορετικές λύσεις. Είμαι περήφανος γιατί το κατάφερα.
Περήφανος γιατί εκτέλεσα το καθήκον μου, δήλωσα σήμερα το απόγευμα στον Πρωθυπουργό ότι αν πιστεύει πως κάνω λάθος, ότι αν πιστεύει πως οι απόψεις μου είναι αντίθετες με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησής του, τότε κι εγώ επιθυμώ να ξαναπάρω την ελευθερία μου».
Και πρόσθεσε: «Σκοπεύω να δουλέψω ανάμεσα στους Γάλλους και να υπερασπιστώ από όπου και να βρίσκομαι, αυτό που πιστεύω ότι είναι δίκαιο για τη Γαλλία. Και ένα από τα πράγματα που θα υπερασπιστώ κυρίως είναι το made in France».
Δεύτερος αντάρτης ο υπουργός Παιδείας
Στο πλευρό του Αρνό Μοντεμπούρ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν.
«Οι ψηφοφόροι μας είναι απογοητευμένοι. Αυτό που μας λένε με τη σιωπή τους και το θυμό τους είναι ότι ο ρεαλισμός δεν μπορεί να είναι συνώνυμο της εγκατάλειψης» δήλωσε.
«Το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης απέδειξε τους λόγους για τους οποίους μια συλλογική απόφαση επιβάλλεται. Την ώρα που οι συμπατριώτες μας περιμένουν από μας μια ρεαλιστική πολιτική, αλλά μια Αριστερή πολιτική, οι συζητήσεις που έγιναν εκεί αποκάλυψαν ότι βρισκόμαστε στον αντίποδα όσων είπαμε όταν μας εξέλεσαν οι πολίτες. Και το είπα σε αυτό το συμβούλιο, πρέπει να ζητάμε συγνώμη γιατί είμαστε Αριστεροί;»
«Δεν θα συμμετέχω στη νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς. Εκλεγήκαμε πριν από δύο χρόνια για να καλυτερέψουμε τη ζωή των συμπατριωτών μας. Ωστόσο σήμερα οι περικοπές που ξεκινήσαμε δεν μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας.
Θα ήταν παράδοξο αφού διατυπώνω τις διαφωνίες μου να παραμείνω στην κυβέρνηση. Αποφάσισα να φύγω και συζήτησαν ειλικρινά με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι η πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να είναι πολιτικός στόχος. Σήμερα μας απειλεί ο αποπληθωρισμός και οι απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ είναι πλέον μειοψηφικές. Στη Γαλλία υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Παραμένω στο σοσιαλιστικό κόμμα της πλειοψηφίας, παραμένω σοσιαλιστής. Για να βγει η Γαλλία από το αδιέξοδο θα πρέπει η Αριστερά να πετύχει».
Ορελί Φιλιπέτι, η τρίτη της παρέας
Από την πλευρά της η Ορελί Φιλιπέτι, πρώην υπουργός Πολιτισμού, στήριξε τους Μοντεμπούρ και Αμόν και έστειλε κοινή επιστολή στον Φρανσουά Ολάντ και στον Μανουέλ Βαλς στην οποία τους ανακοίνωνε ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.
«Μανουέλ, γράφει στον Γάλλο Πρωθυπουργό, η φιλία μου απέναντί σου ήταν σταθερή όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα οι ψηφοφόροι μας είναι απογοητευμένοι» γράφει και αμφισβητεί όλη την πολιτική της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε ως χθες.
«Αυτή η συζήτηση που άνοιξε για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι απαραίτητη. Εχουμε καθήκον να είμαστε αλληλέγγυοι και υπεύθυνοι απέναντι σε αυτούς που μας έκαναν ό,τι είμαστε. Πιστεύω στην πολιτική που δείχνει πίστη απέναντι στους ψηφοφόρους και την ιστορία τους...Ακούω το μήνυμα απελπισίας εκείνων που πιστεύουν ακόμη στην Αριστερά...».