Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ενέκρινε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Συγκεκριμένα ο εν λόγω κώδικας θα δημοσιευθεί εντός των επόμενων ημερών από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με τον Κώδικα Δεοντολογίας θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους θα εξυπηρετούνται τόσο οι δανείστριες τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες.Μέσα στους τρόπους εξυπηρέτησης είναι και ο οριστικός διακανονισμός οφειλών σε καθυστέρηση εξετάζοντας την περίπτωση κάθε δανειολήπτη εξατομικευμένα.
Με το εν λόγω Κώδικα θα προβλέπεται η εμπρόθεσμη ενημέρωση τόσο των δανειοληπτών προς τις τράπεζες όσο και των τραπεζών προς τους δανειολήπτες. Ειδικά για την δεύτερη περίπτωση η ενημέρωση είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς ενδέχεται μια από τις συνέπειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δανειολήπτες είναι και ο εκπλειστηριασμός της κατοικίας στην οποία διαμένουν.
Επιπροσθέτως θα είναι απαραίτητη η κατάλληλη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών ούτως ώστε να είναι σε θέση το προσωπικό να διαχειρίζεται ξεχωριστά τα προβλήματα κάθε δανειολήπτη.
Στις 30 Μαΐου η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος με Πράξη που είχε εκδώσει καθόρισε το ειδικό πλαίσιο υποχρεώσεων για τη διαχείριση από τα πιστωτικά ιδρύματα των σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους,.
Προβλέπονται οι παρακάτω βασικές υποχρεώσεις:
Όπως τονίζει σήμερα σε σχετική ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος Ρη ΤτΕ, στην εν λόγω Πράξη καθώς και στον Κώδικα Δεοντολογίας συστήνεται όπως, σε περιπτώσεις κοινών πιστωτών, τα ιδρύματα επιδιώκουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για τις περιπτώσεις αυτές Λεπτομερέστερες - δεσμευτικές - διαδικασίες επίλυσης χρέους μεταξύ πολλών πιστωτών δεν μπορεί εντούτοις να καθορίζονται με απόφαση της ΤτΕ, καθώς είναι δυνατόν να αφορούν και πιστωτές πέραν των τραπεζών (δημόσιο, ασφαλιστικά, ταμεία, προμηθευτές κλπ).
Για το λόγο αυτό άλλωστε η Πολιτεία έχει εξαγγείλει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ στον Κώδικα προβλέπεται ήδη ότι ο δανειολήπτης θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει μεταξύ της διαδικασίας του Κώδικα ή των προβλεπόμενων στο νόμο εναλλακτικών διαδικασιών ρύθμισης που ο ίδιος κρίνει ως καταλληλότερες γι αυτόν.
Υπενθυμίζεται πως ήδη στις 8 Αυγούστου ψηφίστηκε ο νόμος 4218 με τον οποίο και θεσμοθετήθηκαν οι τρεις βασικές αρχές του Κώδικα που αναγράφονται παρακάτω