Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού με την Τρόικα: Σημείο τριβής οι απολύσεις στο Δημόσιο -Τι υποστηρίζουν οι δυο πλευρές - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού με την Τρόικα: Σημείο τριβής οι απολύσεις στο Δημόσιο -Τι υποστηρίζουν οι δυο πλευρές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με το τετ-α-τετ του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας, ξεκινά ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για το... τριήμερο στο Παρίσι με την Τρόικα και δεν είναι υπερβολή εάν υποστηρίξει κανείς ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα αποτελέσουν ένα από τα σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ούτε για την προσμέτρηση όσων υπαλλήλων μένουν στις θέσεις με προσωρινά μέτρα ούτε για τη στοχοθεσία του 2015, που σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει 2.000 απολύσεις. Η θέση της κυβέρνησης παραμένει, πάντως, ότι το 2014 κλείνει ο κύκλος των απολύσεων, αφού το «άδειασμα» του Δημοσίου έχει επιτευχθεί μέσω των υποχρεωτικών απομακρύνσεων, των οικειοθελών αποχωρήσεων και των συνταξιοδοτήσεων.

Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη μια ακόμα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με μάλλον ιδιαίτερη σημασία παρά το ότι επισήμως χαρακτηρίζεται ως εθιμοτυπική. Στην πραγματικότητα η πρώτη συνάντηση του Γκ. Χαρδούβελη με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στασινόπουλο θα γίνει με φόντο τη επισήμανση- αν όχι προειδοποίηση- από το στρατόπεδο των δανειστών ότι χωρίς απτά αποτελέσματα στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για φοροελαφρύνσεις. Ήδη, από τις έως τώρα επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονηθεί ο σχεδιασμός των επόμενων κρίσιμων μηνών, όπου θα δοθεί βάρος στην ολοκλήρωση των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου κι από τις έως τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι οι εν εξελίξει περίπου 1.200 έλεγχοι θα αποδώσουν καρπούς. Όσον αφορά στο ΣΔΟΕ, οι λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, ακίνητα εξωτερικού, καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) βρίσκονται στο επίκεντρο, αν και η υποστελέχωση του Σώματος εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα.

Η εβδομάδα πριν από το τριήμερο στο Παρίσι θα έχει στην ατζέντα και τους «καυτούς» φακέλους των ομαδικών απολύσεων (αναμένεται η μελέτη από τον Διεθνή Οργανισμό Απασχόλησης για την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου), των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό (επικουρικά και εφάπαξ, νέες Αναλογιστικές Μελέτες), αλλά και των παρεμβάσεων στις αγορές προϊόντων (σούπερ μάρκετς, φαρμακεία), με δεδομένο ότι οι... συνοδοιπόροι του Γκ. Χαρδούβελη- εκτός του κ. Μητσοτάκη- θα είναι οι κ.κ. Βρούτσης και Δένδιας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ