Ανιση μάχη με το ελληνικό Δημόσιο δίνουν οι συγγενείς των θυμάτων τραγικών ατυχημάτων προκειμένου να πάρουν τελικά τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, όπως ορίζει ο νόμος.
Δεκαεπτά χρόνια μετά την πτώση του αεροσκάφους Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη και δεκατέσσερα χρόνια μετά τη βύθιση του «Εξπρές Σάμινα» με 80 νεκρούς, και οι συγγενείς των θυμάτων δίνουν μάχη με το Δημόσιο, το οποίο ασκεί όλα τα ένδικα μέσα για να καθυστερήσει την καταβολή των αποζημιώσεων.
Στην περίπτωση του Γιάκοβλεφ, μετά τη συντριβή του οποίου έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι, -επιβάτες και πλήρωμα- το ποινικό μέρος της υπόθεσης έκλεισε το 2005. Τότε ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή που είχε επιβάλει το Εφετείο της Θεσσαλονίκης (ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τεσσάρων μηνών) σε δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Μακεδονία για λάθη και παραλείψεις τους.
Παρόλα αυτά, μόλις πριν από λίγες ημέρες -δηλαδή 17 χρόνια μετά- επιδικάστηκε αποζημίωση στους γονείς και στα αδέλφια επιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους, αφού το Δημόσιο αν και γνώριζε ότι δεν μπορεί να ασκήσει αναίρεση κατά εφετικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντούτοις το έκανε προκειμένου να καθυστερήσει την καταβολή των χρημάτων.
Το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και με τους συγγενείς των θυμάτων του «Εξπρές Σάμινα», με έναν συγγενή, ο οποίος διεκδίκησε αποζημίωση από το ΝΑΤ για το χαμό του παππού και της γιαγιάς του.
Από το 2000 ο νεαρός βρίσκεται στα δικαστήρια με αντίδικο το ΝΑΤ και μόλις πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως παράνομη την απόφαση του Ταμείου να μην καταβάλει αποζημίωση στον προσφεύγοντα που έχασε γιαγιά και παππού.
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi