Οι ξενώνες νεότητας, youth hostels, όπως είναι ευρέως γνωστοί κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική «πίτα», καθώς είναι μέρη που υπόσχονται τόσο μια χαμηλού μπάτζετ διαμονή όσο και μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία.Οπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Τουρισμού Νεότητας, ο τουρισμός νεότητας αντιπροσωπεύει, πλέον, το 20% της διεθνούς τουριστικής αγοράς, με εκτιμώμενες δαπάνες της τάξης των 163 δισ. ευρώ το 2012, στο σύνολο των 820 δισ. ευρώ παγκοσμίως.
Η λογική των hostels είναι απλή: Ο πελάτης νοικιάζει κρεββάτι και όχι δωμάτιο, ενώ μοιράζεται με τους συγκατοίκους του μπάνιο, κουζίνα και σαλόνι.
Στην Ελλάδα, τα hostels πριν από μερικά χρόνια ήταν άγνωστη λέξη, καθώς, κανένας δεν αποφάσιζε να ρισκάρει και να κάνει τέτοια επένδυση, ενώ όσοι είχαν τη δυνατότητα προτιμούσαν την «ασφάλεια» ενός ακόμη κλασσικού και ακριβού ξενοδοχείου.
Πλέον, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει και λειτουργούν ελάχιστα τέτοιου τύπου καταλύματα (15 στην πρωτεύουσα και 3 στη Θεσσαλονίκη) τα οποία, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα έπρεπε να βγάζουν άδεια ξενοδοχείου, διεκδικούν σταδιακή την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των νέων.
Παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους για να ανοίξουν το δικό τους τσίρκο
Μπορεί να μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής, ωστόσο, το City Circus, που βρίσκεται στου Ψυρρή, στην καρδιά της Αθήνας, έχει δεχθεί διθυραμβικά σχόλια από μεγάλη μερίδα του Τύπου. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Guardian το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 hotspots της πρωτεύουσας, ενώ το TripAdvisor το βράβευσε με το Certificate of Excellence για το 2014.
Οι ιδιοκτήτες του Επαμεινώνδας Σκορπιδέας και Δημοσθένης Μισεντζής, αναφέρουν ότι αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις δουλειές τους για να ανοίξουν το δικό τους hostel, έχοντας εμπειρία ως πελάτες από άλλα τέτοιου τύπου καταλύματα.
«Επιδίωξή μας να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους με την ίδια νοοτροπία, το ταξίδι, οι οποίοι δεν θέλουν να είναι κονσερβοποιημένοι.
Ο «παλιός» που λάτρεψε τα Hostel
Ο Θεόδωρος Κόνσολας, από την πλευρά του, ιδιοκτήτης του Fivos Hostel, δεν είναι νέος στα τουριστικά δρώμενα, καθώς είχε από την δεκαετία του 1980 την πανσιόν «Φοίβος» στο Σύνταγμα, ενώ έχει και αγροτουριστικά καταλύματα στη Γάυδο.
Η ενασχόλησή του με το hostel ξεκίνησε το 2004 και ο ίδιος δηλώνει στον «Τύπο της Κυριακής» ότι «Οι επισκέπτες μας νιώθουν πραγματικά σαν στο σπίτι τους και πιο ασφαλείς από ποτέ» και επισημαίνει το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί σε αυτά τα καταλύματα αναφέροντας «Πρόσφατα μια ένοικος χρειάστηκε γιατρό. Σπεύσαμε να τη βοηθήσουμε, καλέσαμε γιατρό και τη φροντίσαμε όπως ακριβώς θα κάναμε και για ένα μέλος της οικογένειάς μας».
Little Big House η πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης
Στην συμπρωτεύουσα οι Βίκυ και Χάρης Ταρναράς, έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι με τρένο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τη διαμονή τους στα κατά τόπους hostels, αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτόν τον τομέα.
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος που θα προσφέρει στους ταξιδιώτες όλα τα προνόμια ενός σύγχρονου hostel και συνάμα όλα τα πλεονεκτήματα της φιλοξενίας σε ελληνικό επίπεδο.