Δεν θα αξιοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, το «παράθυρο» της ΕΛΣΤΑΤ για καταβολή δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος του Μαρτίου του 2015, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη ότι η μεταφορά πολλών βαρών του 2014 στην επόμενη χρονιά, θα δυσκολέψει την εκτέλεση του επόμενου Προϋπολογισμού.Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί εκτός απροόπτου σε 6 δόσεις και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, το βάρος των διορθώσεων έχει πέσει στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου οι στρεβλώσεις προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη.
Η επανεκκαθάριση θα γίνει σε μια προς μια τις περιοχές και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες, δηλαδή είτε οι περσινές αξίες γης με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ είτε οι φετινές αξίες για τον ΕΝΦΙΑ, όπως αναμένεται να γίνει κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτή τη διαδικασία ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.
Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, έτσι ώστε όλη η διαδικασία να γίνει μέσω Ίντερνετ. «Με όρους κοινωνικού μερίσματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει εάν η προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας θα εξακολουθήσει να ισχύει, υποχρεώνοντας έτσι τους δικαιούχους να κάνουν ρύθμιση τυχόν οφειλών προς την εφορία.
Όσον αφορά, δε, στην πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την Τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν κάτω από το όριο των 3,250 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά το σχεδιασμό του φόρου. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, δεν θα πρέπει να αναμένονται βελτιώσεις στην αντιμετώπιση των αναξιοποίητων ακινήτων, τα οποία έως πέρσι απαλλάσσονταν από το ΕΕΤΑ.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη δεύτερη φάση των διορθώσεων στα περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα γίνει με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου. Η ΓΓΔΕ θα εκδώσει ειδικό εγχειρίδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα λάθη που εντοπίστηκαν κυρίως στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα ημιτελή κτίσματα.