Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία αναμένουν οι επιστήμονες - iefimerida.gr

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία αναμένουν οι επιστήμονες

Νέα έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία αναμένουν οι επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φόβους για νέα έκρηξη του ηφαιστείου Bárðarbunga εξέφρασε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μετά από εκατοντάδες σεισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το επίπεδο κινδύνου έχει οριστεί σε πορτοκαλί χρώμα, το οποίο είναι το τέταρτο υψηλότερο στην κλίμακα πέντε επιπέδων.

Ο Ντέιβ Μακ Γκάρβι, ηφαιστειολόγος στο The Open University, μιλώντας στο Live Science εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο.

Οπως αναφέρει, οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι το Bárðarbunga έδειχνε μία κινητικότητα, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι τι ακριβώς κάνει, δεδομένου ότι καλύπτεται από πάγο.

Οι τελευταίοι σεισμοί ωστόσο, μας δίνουν σαφείς ενδείξεις για το τι πρόκειται να κάνει. Τα στοιχεία από τα πρότυπα των σεισμών και των κινήσεων της γης αποκαλύπτουν ότι το μάγμα κινείται προς την επιφάνεια, και αν γίνεται αυτό, το ηφαίστειο θα εκραγεί. Αλλά το αν θα είναι μια ήπια ή βίαιη έκρηξη είναι ακόμη άγνωστο.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα συμβεί η έκρηξη, αλλά σίγουρα το ηφαίστειο θα μας «ειδοποιήσει» αρκετές ώρες πριν.

Αν η έκρηξη γίνει κάτω από παχύ πάγο, περισσότερο από 400 μέτρα πάχος, χωρίς η ηφαιστειακή πέτρα θα συσσωρευτεί στη βάση του παγετώνα με αποτέλεσμα να λιώσει τεράστιες ποσότητες νερού, σχεδόν14 φορές τον όγκο του μάγματος κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Ωστόσο στα νοτιοδυτικά του Bárðarbunga βρίσκονται τα ποτάμια που παράγουν μεγάλο μέρος της υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας, και μια έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ