Υπό το φάσμα μιας αποσταθεροποίησης της αγοράς, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, η ΕΕ καλείται μέσα στην εβδομάδα να λάβει νέα, εκτεταμένα μέτρα προστασίας των προϊόντων που έχουν πληγεί από τις τελευταίες εξελίξεις.
Φαίνεται πως οι Βρυξέλλες έχουν κατανοήσει πλήρως την απορρύθμιση που έχει υποστεί η αγορά από τις κινήσεις των Ρώσων και αναμένεται, σύμφωνα με το Έθνος, να προβεί τα επόμενα 24ωρα σε ενέργειες-εξπρές.
Αυτό περιλαμβάνει την άμεση προστασία των προϊόντων, αλλά και των παραγωγών που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο. Ήδη, η ΕΕ, με το που κηρύχθηκε το εμπάργκο, έλαβε μια πρώτη δέσμη μέτρων που όμως δεν φτάνουν.
Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας, από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στην αγροτική οικονομία και τις επιλογές που υπάρχουν για την αποζημίωση όσων παραγωγών επηρεάζονται από τα αντίμετρα της Ρωσίας, να απαγορεύσει για έναν χρόνο την εισαγωγή τροφίμων από την Ενωμένη Ευρώπη.
Ο αρμόδιος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων, υπογράμμισε ότι στις αρχές της εβδομάδας θα ανακοινωθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας του εμπάργκο. Μάλιστα, ανέφερε πως σχεδιάζονται αντίστοιχα μέτρα και για κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ταχεία πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα του εμπάργκο, απαιτεί ταχύτερη και καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς και αυτός είναι ο λόγος που προχωράμε στην καθιέρωση ενός μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς στον οποίο θα συνεισφέρουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει άμεση συλλογή των σχετικών δεδομένων.
Επιπρόσθετα και ενώ οι Βρυξέλλες άνοιξαν από την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών, αυξάνοντας σε 10% το ποσοστό της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών που μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης, οι περιφερειακές διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προχώρησαν στην άμεση καταγραφή των αδιάθετων ποσοτήτων στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.
Το θέμα των αποζημιώσεων
Τα στοιχεία αποστέλλονται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η ΕΕ για κάθε χώρα και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.Συγκεκριμένα, η καταγραφή περιελάμβανε στοιχεία για το σύνολο αναμενόμενης παραγωγής, την ασυγκόμιστη παραγωγή, την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία και τις ποσότητες από επιστροφές.
Εκτός από την Ελλάδα αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, ζητούν χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Παρά τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις της Κομισιόν για άμεσες αποζημιώσεις, αρκετές είναι οι χώρες που πιέζουν να καταβληθούν αποζημιώσεις από το ειδικό ταμείο διαχείρισης κρίσεων που δημιουργήθηκε το 2013 για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.