«Παγώνουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων για χιλιάδες φορολογούμενους μετά το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Και αυτό διότι για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ το οποίο δείχνει ότι έχει εξοφληθεί ο σχετικός φόρος ή θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη παρακράτησης του φόρου από το τίμημα.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία που συνοδεύει τον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να είναι έγκυρη κάθε συμβολαιογραφική πράξη για την μεταβίβαση με οποιαδήποτε αιτία ενός ακινήτου θα πρέπει να προσαρτηθεί σε αυτήν και πιστοποιητικό. Μάλιστα, με πρόστιμο που φθάνει στα 5.000 ευρώ για τον συμβολαιογράφο θα πρέπει το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ να περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως αυτά θα αναγραφούν στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη και τα οποία θα προκύπτουν από έναν συνδυασμό δυο πραγμάτων. Της βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαίρετων κατασκευών αλλά και του τίτλου ιδιοκτησίας βάση του οποίου ο πωλητής προχωρά στη μεταβίβαση.
Με δεδομένο ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ βρίθουν λαθών η μεταβίβαση ακινήτων καθίσταται εκ των πραγμάτων μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και έτσι , σύμφωνα με το capital.gr, το πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν κυρίως:
- όσοι έχουν κάνει λάθη στην συμπλήρωση του Ε9 με αποτέλεσμα να μην έχουν αποτυπωθεί με το σωστό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ακινήτων στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και κατά συνέπεια το σχετικό πιστοποιητικό να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταβίβαση. Όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα πρέπει να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις και να περιμένουν τη νέα εκκαθάριση του φόρου.
- όσοι έχουν ακίνητα στους περίπου 4.000 οικισμούς όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα και αναμένεται η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών τους καθώς έχουν οδηγήσει σε εξοντωτική φορολόγηση των ιδιοκτητών τους.
- όσοι δικαιούνται απαλλαγής ή μειωμένου ΕΝΦΙΑ καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για τον τρόπο και τους όρους της απαλλαγής. Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και καθένα από τα παιδιά. Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και καθένα από τα παιδιά. Υπάρχει, επίσης, η προϋπόθεση να μην έχουν στην κατοχή τους κτίσματα αθροιστικής επιφάνειας άνω των 150 τετραγωνικών καθώς και να μην έχουν ληξιπρόθεσμες ή μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.