O πλανήτης σε κρίση: Κατεπείγον συμβούλιο στην ΕΕ για Γάζα, Ουκρανία και Ιράκ - iefimerida.gr

O πλανήτης σε κρίση: Κατεπείγον συμβούλιο στην ΕΕ για Γάζα, Ουκρανία και Ιράκ

O πλανήτης σε κρίση: Κατεπείγον συμβούλιο στην ΕΕ για Γάζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, τη Γάζα αλλά και το Ιράκ προκάλεσε την κατεπείγουσα σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με την κρίση στο Ιράκ να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα.

Το συμβούλιο θα εξετάσει όμως και την κατάσταση στην Ουκρανία, με έμφαση στο θέμα της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, που κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ασχοληθούν και με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, αυτό που θα συζητηθεί κυρίως είναι ποιες χώρες και υπό ποιους όρους θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν αντιληφθεί πως η κρίση στο Ιράκ έχει προσλάβει έναν χαρακτήρα «εξαιρετικά επείγοντα, η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου», όπως δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Για αυτό χρειάζεται σαφήνεια όσον αφορά το ποιες χώρες μέλη της ΕΕ θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα των Κούρδων για να τους χορηγηθεί οπλισμός.

Το Ιράκ υπόκειται σε εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία επιτρέπει να παραδίδονται υλικά που ζητεί η ιρακινή κυβέρνηση. Ενα από τα ερωτήματα-κλειδιά είναι να διευκρινιστεί εάν αυτό αρκεί για να δοθεί οπλισμός που θα προορίζεται για τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ