Ελληνας επιστήμονας στο «Συμβούλιο των Σοφών» της Ισπανίας: Μιλάει για τα λάθη της Ελλάδας - iefimerida.gr

Ελληνας επιστήμονας στο «Συμβούλιο των Σοφών» της Ισπανίας: Μιλάει για τα λάθη της Ελλάδας

Ελληνας επιστήμονας στο «Συμβούλιο των Σοφών» της Ισπανίας: Μιλάει για τα λάθη τ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με θερμή υποδοχή έγινε δεκτός στην Βασιλική Ακαδημία των Διδακτόρων (πρώην Συμβούλιο Σοφών) στη Βαρκελώνη, ο Ελληνας καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο Ζοπουνίδης κάνει λόγο για μεγάλη τιμητική διάκριση, αφού στο συμβούλιο συμμετέχουν και 8 βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες, όπως ο Στίγκλιτς και ο Αουμαν.

Η ίδρυση της ακαδημίας ξεκίνησε τον Μεσαίωνα όταν η Ισπανική κυβέρνηση όρισε ένα Συμβούλιο 100 Σοφών για τη σύνταξη νόμων για το ναυτικό δίκαιο και το εμπόριο στη Βαρκελώνη. Τελικά το 1914, το Συμβούλιο των Σοφών μετονομάστηκε σε Βασιλική Ακαδημία των Διδακτόρων, όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα.

Το θέμα της ομιλίας του στην πρόσφατη πανηγυρική συνεδρίαση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ακαδημίας, ήταν σχετικά με τη διαχείριση των δανείων των κρατών.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, κάθε κράτος συνάπτει δάνεια ως προς την ΕΚΤ ή την Παγκόσμια Τράπεζα, πληρώνει τόκους, αλλά για να ανακάμψει ζητά συνεχώς νέα δάνεια, αντί να βάλει ένα φραγμό και να προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια του: «Η Ελλάδα, θα έπρεπε ήδη τόσα χρόνια που ζει με δάνεια, να έχει βάλει έναν φραγμό και να αποφασίσει να στηριχθεί στις δυνάμεις της και όχι στα δάνεια που εξυπηρετούν πολιτικούς και δανειστές με υψηλά επιτόκια»

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα, επισημαίνει ότι το αμιγώς χρηματοοικονομικό σκέλος δεν ήταν το μόνο καθοριστικό στοιχείο για την κρίση. Ουσιαστικά, εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη χρημάτων, αλλά το κράτος, το οποίο πάσχει από όλες τις πλευρές, κυρίως σε τρία κρίσιμα σημεία: Αξιοπιστία, διαφάνεια και έλεγχο. Παράλληλα, οι περικοπές, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις και η βαριά φορολογία τροφοδοτούν αυτόν το φαύλο κύκλο επεκτείνοντας το πρόβλημα»

Τέλος, ως καθηγητής, αναφέρεται και στο φλέγον ζήτημα της δημόσιας Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία δεν έδωσε ποτέ ουσιαστική σημασία στον συγκεκριμένο τομέα: «Υπάρχει κρίση των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40%. Εχουμε καλά μυαλά στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, ωστόσο φεύγουν στο εξωτερικό. Νομίζω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδωσαν ποτέ σημασία στην Παιδεία. Δεν υπήρξε κάποιο σωστό εκπαιδευτικό σύστημα, έστω να αντιγράψουμε από το εξωτερικό;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ