Ανησυχία για τις ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία -«Δεν επιχειρήσαμε εισβολή», λέει το Κρεμλίνο - iefimerida.gr

Ανησυχία για τις ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία -«Δεν επιχειρήσαμε εισβολή», λέει το Κρεμλίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προηγούμενες ημέρες η συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, προκάλεσε νέα σύγχυση και φόβους. Το Κρεμλίνο πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε προσπάθεια να εισβάλλει στο έδαφος της γειτονικής χώρας, την ώρα που το Κίεβο δείχνει διατεθειμένο να δεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά από διεθνή ομάδα και χωρίς όπλα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα (στην Ουκρανία)», μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό «ανθρωπιστικό κονβόι» προχωρούσε προς τα σύνορα. «Προφανώς βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προκαλέσει συγκρούσεις», δήλωσε ο Βαλερί Τσάλι, βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Η Ρωσία είχε προτείνει στον ΟΗΕ να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, αλλά το Κίεβο το ερμήνευσε ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους διεθνείς οργανισμούς και «όχι από εκείνους που τις προκάλεσαν (Ρωσία)».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε έτοιμος να επιτρέψει τη μετάβαση ανθρωπιστικής αποστολής στο Λουχάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών, με την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι διεθνής, άοπλη και θα διέλθει από τα συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχει το Κίεβο.

Στην πόλη Λουχάνσκ, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών δεν διαθέτει πλέον ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή υπηρεσίες τηλεφωνίας εδώ και μία εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται γρήγορα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ