Καθ' οδόν προς τη Ρωσία βρίσκονται περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς υπάρχουν συμβόλαια που είναι εν ισχύ, παραμένει ωστόσο άγνωστο αν θα τις δεχθεί η Ρωσία και οι οδηγοί θα αναγκαστούν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με τα προϊόντα να πηγαίνουν στα σκουπίδια.
Για τα υπόλοιπα προϊόντα -πέραν των προαναφερθέντων- που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.
Υπάρχει, ειδικότερα, η σκέψη από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.
Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες σε ό, τι αφορά πιθανές εξαιρέσεις, συνιστά όμως υπομονή ενώ αναμένεται η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα λοιπά νομικά κείμενα για να φανούν τα περιθώρια κινήσεων.
Η κυβέρνηση σκέφτεται είτε να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες -κάτι που ζητούν και άλλες χώρες- είτε να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές.
Υπάρχει ακόμα η σκέψη να ζητηθεί από την ΕΕ και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους αγρότες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Την Δευτέρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές της.