Διατεθειμένη να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά αυτό- αν συμβεί- θα γίνει με τους δικούς της όρους, που δεν ακούγονται ιδιαίτερα πραγματοποιήσιμοι. Ενας από αυτούς, είναι να αποχωρήσει η Ρωσία από την Κριμαία.
Η ΕΕ μπορεί σταδιακά να αμβλύνει, ή ακόμη και να άρει, τις κυρώσεις που επέβαλλε στη Ρωσία, αν η Μόσχα δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια σε συνέντευξη στο Reuters.
Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων, με τη μορφή των αντιποίνων για το εμπάργκο που επέβαλλε η Ρωσία στις εισαγωγές.
Τα πρώτα βήματα για την άμβλυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα μπορούσαν να γίνουν πριν η Ρωσία ακυρώσει την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο, με προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, σημείωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε πως δεν θα είναι εύκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας.
«Ακόμη και εάν διευθετηθούν άλλα ζητήματα, αυτό είναι πιθανό να παραμείνει μια ανοικτή πληγή. Η προσάρτηση δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα» από τα ευρωπαϊκά κράτη, εξήγησε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για σοβαρές διαπραγματεύσεις. «Χρειάζονται δυο για να χορέψεις τανγκό και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη περί προθυμίας της Ρωσίας να χορέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουομιόγια.
Για να αποκλιμακωθεί η κρίση, η ΕΕ πρέπει να εργαστεί προκειμένου να βρεθεί κάποιος έντιμος τρόπος υποχώρησης για τους αυτονομιστές, είπε ακόμη ο Τουομιόγια, όπως η χορήγηση αμνηστία για όλους πλην όσων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
Το NATO έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας όμως έκρινε ότι λίγες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν το ήθελαν, θα μπορούσαν να το έχουν κάνει ήδη».
Ακόμη, ο Τουομιόγια επέκρινε τους χειρισμούς από μέρους της ΕΕ των κρίσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ουκρανική κρίση, αλλά και καλώντας την να γίνει πιο ενεργή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα έπρεπε, αφού λάβαμε τις αποφάσεις για κυρώσεις, να καθόμαστε και να κοιτάμε καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται», τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος η κρίση στην Ουκρανία να μετατραπεί σε μια ψυχρή σύγκρουση.
Η ΕΕ βάζει όρους στη Ρωσία -«Ναι» στην άρση των κυρώσεων, αν αποχωρήσει από την Κριμαία
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο