Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στη Ρωσία είναι γουνοδέρματα, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, με τις εξαγωγές της Ελλάδας να φτάνουν το 2013 τα 406 εκατομμύρια ευρώ.
Ηδη μεγάλη αγωνία επικρατεί στους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της βορείου Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους να μένουν στις αποθήκες τους και να σαπίζουν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κλείνει τις πόρτες στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιοι κλάδοι πλήττονται στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο
Την ώρα που οι έμποροι γούνας στην Καστοριά περίμεναν θεαματική αύξηση των πωλήσεων, βλέπουν ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έφερε τα πάνω κάτω. Όπως υπολογίζουν οι γουνοποιοί από τους 150.000 Ουκρανούς πελάτες που υπολόγιζαν πως θα έχουν φέτος, η σεζόν θα κλείσει μόλις με 15.000 ενώ άλλοι 150.000 πελάτες θα χαθούν και από τη Ρωσία. Η απώλεια στα έσοδα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Μπορεί οι Ρώσοι να μην ακυρώνουν ακόμα τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν. Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8000-9000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν "πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας "Μέγας Αλέξανδρος", Στράτος Αυγουστής.
Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.
Σε απόγνωση οι Ελληνες παραγωγοί
Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδαε στη Ρωσία είναι γουνοδέρματα, ακτινίδια, ροδάκινα, φράουλες, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας έφτασαν το 2013 τα 406 εκατομμύρια ευρώ.
Μεγάλη αγωνία επικρατεί στους παραγωγούς των αγροτικών προϊόντων της βορείου Ελλάδας, οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους να μένουν στις αποθήκες τους και να σαπίζουν μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι κλείνει τις πόρτες στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, σε μια χρονιά που λόγω της πτώσης στην τιμή της γούνας, οι έμποροι της Καστοριάς περίμεναν θεαματική αύξηση των πωλήσεων, βλέπουν ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τους κόβει τα φτερά αφού στους επισκέπτες αυτών των χωρών διαθέτουν πάνω από το 95% των εμπορευμάτων τους. Όπως υπολογίζουν οι γουνοποιοί από τους 150.000 Ουκρανούς πελάτες που υπολόγιζαν πως θα έχουν φέτος, η σεζόν θα κλείσει μόλις με 15.000 ενώ άλλοι 150.000 πελάτες θα χαθούν και από τη Ρωσία. Η απώλεια στα έσοδα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.