Αγχωτικό κλίμα στην Ιταλία για το χρέος και την ύφεση - iefimerida.gr

Αγχωτικό κλίμα στην Ιταλία για το χρέος και την ύφεση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ματέο Ρέντσι δεν κάθεται καλά στην καρέκλα του. Είναι η πρωτή φορά, από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, που νιώθει πως ο κλοιός σφίγγει γύρω του και ότι θα χρειαστεί... εξωτερική βοήθεια για να καλύψει το χρέος και να βγει από τη στενωπό της ύφεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμος ο ξένος Τύπος κάνει εκτενείς αναφορές για την περίπτωση της Ιταλίας που πλέον γίνεται το Νο1 πρόβλημα της ΕΕ, από τη στιγμή που η Ελλάδα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βγαίνει από το πηγάδι...

Ο Guardian αναφέρει πως είναι αναπόφευκτη η επέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να σώσει τα χειρότερα.

«Η Ιταλία κυλάει στην ύφεση» τιτλοφορείται η ανταπόκριση από τη Ρώμη για την εφημερίδα Frankfurter Rundschau για τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, η οποία καταγράφει αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης για δεύτερο συνεχές τρίμηνο: «Είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την κυβέρνηση Ρέντσι. Για δεύτερο συνεχές τρίμηνο η ιταλική οικονομία συρρικνώνεται, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μία, ισχνή έστω, ανάκαμψη. Τώρα πια η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από την εκπλήρωση του αρχικού στόχου για ανάπτυξη 0,8% μέσα στο τρέχον έτος». Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημειώνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, τα κύρια προβλήματα της ιταλικής οικονομίας είναι «ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως η φιλελευθεροποίηση στην αγορά εργασίας».

«Σοκ για την ιταλική οικονομία» επιγράφεται ανταπόκριση της εφημερίδας Die Welt από το Μιλάνο. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό: «Ο πρωθυπουργός εκπέμπει ενεργητικότητα, ψηφίζει τον ένα νόμο μετά τον άλλο και είναι πανταχού παρών. Αλλά το πράγμα κάπου κολλάει. Εδώ και μήνες γίνονται προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας και του εκλογικού νόμου, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Ακόμα και το νομοθετικό πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με τη φιλόδοξη ονομασία 'Jobs Act' έχει καθυστερήσει».

«Ο Ματέο Ρέντσι γίνεται υποχείριο του Μπερλουσκόνι» συμπεραίνει η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. Και εξηγεί: «Μόλις ανήλθε στην εξουσία ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα. Είναι διαμφισβητούμενος μέσα στο ίδιο του το κόμμα και συνεχίζει να εξαρτάται από την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ