Αντώνης Σαμαράς: «Θέλω αυτοδυναμία και 4 χρόνια υπομονής» - iefimerida.gr

Αντώνης Σαμαράς: «Θέλω αυτοδυναμία και 4 χρόνια υπομονής»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Eμείς δεν θα πούμε ψέματα στον κόσμο. Αυτά που λέμε τα εννοούμε και θα τα κάνουμε. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν», δηλώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». Επιμένει ότι προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς το δάνειο από μόνο του δεν σώζει τη χώρα, αλλά δίνει παράταση ζωής. Αναγνωρίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών από μόνη της δεν αρκεί και τονίζει ότι χρειάζονται μέτρα για αύξηση της ρευστότητας, μείωση της δημόσιας σπατάλης, τόνωση της ζήτησης, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιοποίηση της περιουσίας.

«Ότι και να κάνεις, δεν μπορεί να πάρει μπροστά η οικονομία με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές», αναφέρει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ζητά από τους πολίτες «καθαρή εντολή για να προχωρήσει σε καθαρές λύσεις».

Καταθέτει μάλιστα το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Ν.Δ.: «Ένας χρόνος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δύο χρόνια για πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στον τέταρτο χρόνο».

Ζητά εκλογές, λέει πως μπορεί να γίνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει παγιδευτεί σε ακυβερνησία και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «ζητώ εκλογές, γιατί αυτή τη στιγμή θα ήμουν αδικαιολόγητος αν δεν ζητούσα απέναντι σε μια τέτοια «μη κυβέρνηση»». Τονίζει δε πως η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για τις εκλογές.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Αντ. Σαμαράς λέει ότι συναίνεσε επειδή η Ν.Δ. πέτυχε να καταργηθεί «το άσυλο της παρανομίας», ενώ επισημαίνει ότι αν το ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα θα έχει την ίδια στάση.

Σε ερώτηση αν θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απάντησε ότι «άλλο το χρέος και άλλο η πολιτική που έχει επιβληθεί. Την πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή αυτά που δεν δούλεψαν και είχαν αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, ασφαλώς και θα τα επαναδιαπραγματευθούμε». Αποκρούοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι ποντάρει στην αποτυχία, σημείωσε: «Αντί να μου αναγνωριστεί εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο στην κριτική μου, μου λένε ότι 'κερδοσκόπησα' στην αποτυχία της πολιτικής τους. Δηλαδή τι θέλουν να πουν; Ότι δεν φταίνε εκείνοι που απέτυχαν πλήρως, αλλά εγώ που τους προειδοποίησα εγκαίρως;»

Ειδικότερα ο κ. Σαμαράς είπε για:

Τη Νέα Δημοκρατία: «Η κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς, δεν είναι ούτε πολυκατοικία, ούτε μονοκατοικία, ούτε καλύβα του καραγκιόζη. Είναι ένα κίνημα, μια σταυροφορία για τη σωτηρία της Ελλάδας».

Την οικονομία: «Για να πάει μπροστά η οικονομία και να αρχίσει να μειώνεται αισθητά το έλλειμμα χρειάζεται περίπου ένας χρόνος από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πλήρες πρόγραμμά μας».

Την αυτοδυναμία: «Ο λαός θα μας δώσει ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις». Τη συναίνεση: «Η κοινωνία δεν ζητάει πάση θυσία συναίνεση σε όλα και ούτε πάση θυσία ρήξη για όλα. Ζητά καθαρές απόψεις, συνέπεια και ευθύνη».

Τις σχέσεις με την τρόικα: «Το κράτος έχει συνέχεια και η Ελλάδα έχει φιλότιμο. Συνεπώς δεν θα αμφισβητήσουμε τα όσα χρωστά η χώρα στους δανειστές της».

Τον Γιώργο Παπανδρέου: «Θέλει βουβή αντιπολίτευση. Αυτή την χάρη δεν θα του την κάνω».

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Υπέγραψε τη συμφωνία με τους Φινλανδούς και έπειτα ζήτησε από τα ευρωπαϊκά όργανα να την ακυρώσουν».

Τον Κώστα Καραμανλή: «Αν το θελήσει, ασφαλώς και θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές». Τους αγανακτισμένους: «Είναι απέναντι στο ΠαΣοΚ διότι τους κορόιδεψε για να κερδίσει τις εκλογές».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει την ψήφο του λαού για να ηγηθεί αυτή της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης. Αυτό μαρτυρούν οι θέσεις της, η υπερψήφιση των περισσότερων νόμων που εφαρμόζουν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, η ψήφιση κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά και τα ίδια άγρια μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που κατά τη Ν.Δ. εφαρμόζουν το «άλλο μείγμα». Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ευθύνη να μην επαναλάβουν τα λάθη τους, να εγκαταλείψουν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτά τα κόμματα δεν αλλάζουν», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Το κατά πόσο ο κ. Σαμαράς αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, που υλοποιεί ο κ.Παπανδρέου, αποδεικνύεται από την συμπληρωματικότητα των προγραμμάτων τους και τον κοινό νεοφιλελεύθερο πυρήνα, που χαρακτηρίζει τις στρατηγικές τους επιλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Άλλωστε, η πρόσφατη ψήφιση από τη Ν.Δ. του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μας προϊδεάζει για το ενδεχόμενο μιας νέας μνημονιακής συναίνεσης ανάμεσά τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

«Εκείνο που επιβάλλεται είναι η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής. Είναι αναγκαία η πολιτική της δίκαιης κατανομής των βαρών, της στήριξης των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την άμεση εκκίνηση της παραγωγικής-αναπτυξιακής διαδικασίας. Οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται με δεδομένη την ασφυξία της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ