Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από κομήτη [εικόνες] - iefimerida.gr

Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από κομήτη [εικόνες]

Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί 10 ολόκληρα χρόνια το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta κυνηγούσε τον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο και τελικά έφτασε το στόχο του και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον κομήτη.Είναι το πρώτο σκάφος που παίρνει σταθερή θέση γύρω από ένα κομήτη. Η εν λόγω αποστολή θα συνοδεύσει τον κομήτη για 15 μήνες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι επιτέλους φτάσαμε» είπε ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA , Ζαν-Ζακ Ντορντέν.

Το διαστημικό σκάφος είχε εκτοξευθεί το 2004 και θα τεθεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον κομήτη ώτσε να απελευθερώσει μια συσκευή που θα καταγράψει τον κομήτη να αχνίζει όσο πλησιάζει στον Ήλιο.

Οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από σκόνη και πάγο και θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Ο εν λόγω κομήτης που έχει διάμετρο 4 χιλιομέτρων, ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά για 6,5 χρόνια η οποία ξεκινά πέρα από την τροχιά του Δία και όταν είναι κοντά στον Ήλιο φτάνει ανάμεσα στον Άρη και την Γη.

Ο κομήτης και το Rosetta βρίσκονται ακόμα ανάμεσα στην τροχιά του Δία και του Άρη και ο κομήτης εκτοξεύει ατμό νερού περίπου δύο ποτήρια νερού ανά δευτερόλεπτο. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του κομήτη φτάνει τους 70 βαθμούς Κελσίου και είναι υψηλότερη από αυτό που πίστευαν οι ερευνητές μέχρι πρότινος.

Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από κομήτη [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο κομήτης θα συνεχίσει να χάνει ατμό μέχρι που θα σχηματιστεί μια ουρά. Η συγκεκριμένη αποστολή θα κορυφωθεί το Νοέμβριο που το διαστημόπλοιο Rosetta θα απελευθερώσει την συσκευή που θα αγκιστρωθεί στον κομήτη με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με καμάκια. Τον Αύγουστο του 2015 ο κομήτης θα φτάσει στην κοντινότερη απόσταση από τον ήλιο.

Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από κομήτη [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από κομήτη [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Τέλος το κυνήγι 10 χρόνων -Το διαστημόπλοιο Rosetta βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από κομήτη [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ